Kauppis-Heikki Matin ja Liisan mökillä

Muistelen edesmennyttä Kauppis-Heikin seuran puheenjohtajaa, kotiseutuneuvos Asko Kauppista ( 1941 – 2018 ). Kirjailija  Kauppis-Heikin nimikkoseura järjesti puheenjohtajansa muistoseminaarin Vieremällä Valkeisten Nuorisoseurantalossa Nurmelassa sunnuntaina 9. syyskuuta 2018.  Luen Kauppis-Heikin seuran julkaisusarjaa  ”Kotikyliltä julkaisuja 3 – Kauppis-Heikin kirjeenvaihtoa” ( toim. Sirkka Heiskanen-Mäkelä, paino Painotalo Seiska Oy, 2008 ).

Professori Viljo Tarkiainen on joulun jälkeen vuonna 1915 lähettänyt kirjailija Kauppis-Heikille Helsingistä Topeliuksenkadulta kysymyksiä Juhani Ahon ”Rautatien” Matin ja Liisan ”todellisista esikuvista”. Kauppis-Heikki on päivännyt ”tavattoman iloisena” pikaisen vastauksensa  ”unohtumattomalle ystävälle” Iisalmen maalaiskunnassa, Ulmalan koululla jo ”30 p:nä Jouluk. 1915”, kirjeen sisältäessä  seuraavia tietoja ja muistoja:

”RAUTATIEN Matti ja Liisa ovat nimeltään todellisia. Matti oli sukuisin Kerman ja asui Liisansa kanssa Mikkosensuon mökissä, samalla leveysasteella kuin Vieremänniemen kappalaisen pappila, Vieremänjärvestä noin 2 km länteen päin. ( Tämän mukaan piirustan huonolla taidollani kartan Matin ja Liisan asuntoseudusta. )”

”He olivat molemmat pieniä ja lapsettomia. Liisa oli hyvä kehrääjä, ja kun mekin ( pappilan rengit ) yhtenä talvena vedettiin halkoja Mikkosensuon takaa ja käytiin mökissä lämmittelemässä, niin Liisa varustautui kehräämään ja näytti miten hän vetää hurauttelee lankaa ja laskee rullalle yhdellä tyrkkäyksellä. Matti puheli hyvin vakavasti jänisten pyydystämisestä ja antoi ymmärtää, että hän on ruumiinsa voimilta voimakas ja on hänellä rahaakin.”

”Lehmä heillä oli, mutta tuskinpa milloinkaan hevosta. Eivätkä he olleet koskaan palvelleet pappilassa, eikä mökkikään ollut pappilan maalla. He tuskin silloinkaan enää elivät kun rautatie rakennettiin Kuopioon. Iisalmelle rautatien valmistuessa he olivat varmasti kuolleet. Heidän mökkinsä oli Iisalmen kuntaan kuuluvan Niiralanniemen Klaes Sonnisen omistamalla etäisellä metsäpalstalla, jonka nykyisestä omistajasta en ole selvillä.”

”Kyllä Rautatien Liisa kehräsi pappilaan Brofeldtein asuessa Vieremänniemellä, jossa Aho hänet näki ja lisäksi kumpaisenkin, Matin ja Liisan, kun metsästysretkillään kävi heidän mökissään, Matin kanssa juttelemassa jäniksistä.”

Rautatie Iisalmelle valmistui vuonna 1902; Matts Kerrman kuoli 80 -vuotiaana vuonna 1899 ja hänen vaimonsa Anna-Liisa Kaikkonen 64 -vuotiaana  1893.

Rautatie -romaaniinsa  on Juhani Aho vuonna 1884 ikuistanut myös metsämiesten yhteisen puheenaiheen jäniksen: ”Syksyn tullen ja talvikaudet pyydysteli Matti lintuja ja JÄNIKSIÄ; pyssyä ei Matti ollut ikipäivinä kädessään käyttänyt. Liisa auttoi Mattia kesillä ulkotöissä, ruokki talvella lehmän, porsaan ja kissan ja kehräsi sitten mikkelistä lähtien helluntaihin saakka ruustinnalle villoja ja liinoja.”