Pietarissa on sanottu, että ”Nevski prospekt on museo taivaan alla”. Inkerinmaalla on sanottu, että ”Keltto sijaitsee Nevski prospektin päässä”. Nevskiltä on suora tie Kelton Kolbinon kylään. Inkerin kirkon Teologinen Instituutti sijaitsee Keltossa 22 kilometriä Pietarin keskustasta, Kolbino 25a ( www.elci.ru ). Vierastalon, oppilasasuntolan, uuden asuntolan ja ruokalan lisäksi pihapiirissä sijaitsee vanhusten palvelutalo. Instituutti on toiminut Kelton Kolbinon kylässä vuodesta 1995 alkaen. Kursseilla opiskelee vuosittain 200 opiskelijaa eri puolilta Venäjää. Syksyisellä viikolla 37 ympäristössä tuoksuvat vielä ruusupensaat. Lähellä pienessä lammessa uiskentelee sorsaperhe. Västäräkkiparvi on tuulihaukan kimpussa. Aamuisin jossain kiekuu kukko. Perinteisten puutalojen lomaan on rakennettu uusia puu -ja tiilitaloja, monet uudet talot tuovat mieleeni pohjoissaksalaisen arkkitehtuurin. Taloja ympäröivät aidat ovat yleensä puuta tai tiiltä . Ilmapiiri, vanhat viehättävät pihapiirit, puutarhat ja kasvimaat , hengittävät vuosisataista omaleimaista kulttuuria ja asutusta. Ilmasto ja maaperä ovat suotuisia, Keltossa menestyvät myös päärynäpuut . Omenapuita on runsaasti.
Mukavan kävelymatkan päässä korkealla mäellä on Kelton kirkko. Matkalla vasemmalla tien varressa vaeltajaa puhuttelee vanha tammi, jonka rinnalla kuin kaverina kohoaa vanha vaahtera. Kirkon luona rinteessä on hautamuistomerkki, muistokivi, johon on kirjoitettu suomeksi:
”Tässä lepää Herran rauhassa Jsrael, Sonny
Kirkkoherra ja Rovasti
syntynyt 4 p. Huhti-
kuuta w. 1806
Herrassa nukkunut
10 p. Toukokuuta
w. 1897.”
Kirkon toimistossa kolme kirkkonsa 25 -vuotisjuhlia valmistelevaa venäjää puhuvaa nuorta naista ystävällisesti lahjoittaa minulle suomenkielisen katsauksen nimeltään ”Kelton kirkko”, josta on seuraava sitaatti: ”Arkistotietojen mukaan kirkko toimi jo vuonna 1628. Nykyinen kirkkorakennus on neljäs koko seurakunnan historiassa.” Kirkko on nimeltään ” Kelton seurakunnan Evankelis-luterilainen Pyhän Yrjön kirkko”. Nimi on historiallinen, sillä myös vuonna 1768 rakennettu, Mustanmeren suuramiraalin, ruhtinas Grigori Potemkinin ( 1739 – 1791 ) rahoittama Kelton kirkko oli omistettu Pyhälle Yrjölle. Nykyinen Pyhän Yrjön kirkko vihittiin käyttöön syyskuun 13 päivänä vuonna 1992. Syyskuussa 2017 opiskelijat harjoittelevat pyhäkön 25 -vuotisjuhlia varten. Kirkon on suunnitellut suomalainen arkkitehti Pentti Kärki. ”Jumalanpalvelussalissa on 350 istumapaikkaa. Seurakunta sai lahjaksi Suomesta urut , alttaritaulun, jonka maalasi, erikoisvesiväreillä lasimaalausta varten, inkeriläinen taiteilija Santeri Ikko, sekä kirkonkellot, jotka painavat 400 kg ja 100 kg.” Kaunis alttaritaulu on 7 metriä korkea ja 2 metriä leveä. Kelton seurakunnan kirkkoherra, Inkerin piispa Aarre Kuukauppi, asuu näköetäisyyden päässä kirkostaan. Juhlajumalanpalvelus pidettiin syyskuun 17 päivänä 2017.