Keskiviikkona 19.10.1808

Kenraaliluutnantti Tutshkovin armeijakunnan sotapäiväkirja syksyltä 1808 on mielenkiintoista luettavaa.  Lokakuun 3 päivänä 1808  on päiväkirjaan kirjoitettu seuraavaa: ”Myrsky, loska ja sade jatkuivat koko päivän niin voimakkaasti, että ei ollut mahdollisuutta siirtää joen yli mitään koko päivänä. Etujoukko lähti liikkeelle kello 9 aamulla ja saapui Pöljän kylään kello 11, johon saapui myös ruotsalainen sotaneuvottelija eversti Fahlander, joka toi mukanaan tämän kuun 17. päivänä ( 29.9. ) Lohtajan kirkonkylässä tehdyn aseleposopimuksen, jossa Iisalmen kirkonkylä on mainittu rajaksi.” ( Venäjän federaation Sotahistoriallinen arkisto ja Pääesikunnan sotatieteellinen arkisto, alkuperäisen käsinkirjoitetun tekstin on suomentanut tohtori Juri Shikalov ). Sitaateissa olen säilyttänyt venäläisten juliaanisen päiväyksen, joka oli 12 päivää ruotsalaista jäljessä, muussa yhteydessä olen käyttänyt ruotsalaisten  gregoriaanista kalenteria. Lokakuun 4 päivänä ”ilma oli tyyni, minkä vuoksi oli mahdollista viedä joen yli koko tykistö sekä rykmenttien kuormastot”. ”Etujoukko lähti kohti Savojärven kylää.” Joella tarkoitetaan Jännevirtaa ja Toivalansalmea. Lokakuun 1 päivänä ”kova tuuli, joka voimistui puolen päivän jälkeen, pysäytti joen ylittämisen Kelloniemeltä”, toisin sanoen,  Kelloniemestä Toivalaan.
Keskiviikko 19.10.1808: ”Kapteeni Thesleff 2. on lähetetty ruotsalaiseen päämajaan keskeyttämään solmittu aselepo.” Samana päivänä: ”Salainen. Saapunut 7. lokakuuta, kello 5.30 puolen päivän jälkeen. Herra Kenraaliadjutantille ja Ritarille Ruhtinas Dolgorukille. Minä sain tänä päivänä Herra Suomen Armeijan Ylipäällikön käskyn siitä, että vihollisen kanssa tehty aselepo on keskeytettävä, minkä vuoksi tämän käskyn mukaan aselepo loppuu kahdeksan päivän  kuluttua huomisesta puolesta päivästä. Herra Sotaministeri käski minun määrätä etujoukon komennon Teille, Teidän Ylhäisyytenne, minkä vuoksi teen sen mielihyvin ja ehdotan Teille, että etujoukko vahvistetaan koko Teidän joukollanne lokakuun 13. päivään mennessä, paitsi yhden eskadroonan liettualaisia rakuunoita täytyy jäädä Toivalaan ja sen lähialueelle. Jos Teidän Ylhäisyytenne ei saa Joensuusta muonavaroja kymmeneksi päiväksi 13. päivän jälkeen, niin siinä tapauksessa toivon, että siihen mennessä Toivalaan tuodaan jauhot, ja Te voitte käskeä rykmenttinne ottaa niistä kymmenelle päivälle tarpeellisen määrän. Kenraaliluutnantti Tutshkov. Numero 601. Lokakuun 6. päivänä vuonna 1808 Savojärven kylässä.” Keskiviikkona 19.10.1808 Dolgoruki vastaa  Tutshkoville  esikunnastaan Rissalanrannasta: ”Olen saanut nyt Teidän Ylhäisyytenne salaisen käskyn numero 601. Lähetin käskyn Kaaviin asettuneille eskadroonille lähestyä etujoukkoa. Tykistön hevoset ovat myös tulossa ja ne liitetään tykistöön. Annoin käskyn rykmenteille ottaa muonaa Toivalasta kymmeneksi päiväksi, mutta pidän velvollisuutena ilmoittaa Teidän Ylhäisyydellenne, että siinä makasiinissa ei ole enempää kuin 49 jauhosäkkiä, ja Teidän Ylhäisyytenne on varsin tietoinen siitä, kuinka pitkä aika tarvitaan jauhojen muuttamiseen korpuiksi, ja sitä paitsi kun niitä jauhoja ei makasiiniin ole vielä saapunut. Sen lisäksi minulla on aikaa 8 päivää toimintojen aloittamiseen ja vielä en ole antanut käskyä jalkaväelle lähteä eteenpäin. Itse asiassa minulla olisi kunnia saapua itse huomenna puolen päivän jälkeen saamaan kaikki käskyt Teidän Ylhäisyydeltänne.”
Suomen sodassa 1808 oli vastakkain kaksi Suomen armeijaa – ”Kuninkaallinen Suomen armeija” ja ”Keisarillinen Suomen armeija”.  Tutshkov muutti esikuntineen Iisalmelle Ulmalan kylään, Dolgoruki Paloisille Johan Lindbergin nimismieskartanoon. Sotapäiväkirja avaa konkreettisesti venäläisen sotajoukon  arjen jauhohuolineen sekä kohteliaitten kirjeitten rivien välistä paistavat  kenraalien  kireät välit.  Torstaina 27.10.1808 kello 12 ampui Dolgorukin adjutantti kreivi Fedor Ivanovitsh Tolstoi Iisalmen kirkon luona pistoolilla Koljonvirran taistelun ensimmäiset laukaukset. Marraskuun 12 päivänä 1808 kirjoitti prikaatinpäällikkö Sandels Salahmilta vapaaherra Wrangelille: ”Samassa silmänräpäyksessä kuin aselepo loppui, hyökkäsi vihollisen koko voima kimppuuni.”