Kiven poika Mao

Kiinan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Mao Tse-Tung, lyhyesti Mao, kirjoitetaan nykyisin Mao Zedong, perusti Kiinan kansantasavallan vuonna 1949. Sadepäivinä olen lukenut Maon ( 1893 – 1976 ) elämäkertaa, laajaan  lähdeaineistoon perustuvaa ”Mao Zedongin todellista tarinaa” ( Jung Chang, Jon Halliday,  Mao, The Unknown Story, suomentanut Jaana Iso-Markku, Otava 2010 ).  Teoksessa on yli 800 sivua.  Olen vasta sivulla 302, mutta  jo nyt olen  samaa mieltä Sunday Times´n kanssa: ”Suursaavutus. Vangitseva muotokuva.” Myös suurvallan johtajalla on äitinsä ja lapsuutensa. ”Maon lempinimi oli ´kiven poika ´. Tätä toista ´kastetta ´ varten äiti vei pojan noin kahden ja puolen metrin korkuiselle kivelle,  jonka   sanottiin olevan lumottu, koska sen alla oli lähde. Sen jälkeen kun  Mao oli osoittanut  kivelle kuuliaisuutta ja tervehtinyt sitä koskettamalla otsallaan maata, kiven katsottiin adoptoineen hänet pojakseen. Mao oli hyvin kiintynyt nimeensä  ja käytti sitä vielä aikuisenakin.” Vuonna 1959 hän oli palannut kotikyläänsä  Shaoshaniin sanoen tarjoamansa päivällisen alussa: ”Kaikki näyttävätkin olevan täällä, Kiviäitiäni lukuun ottamatta. Odotammeko häntä?”
Vänninmäen Lehtolassa 12.9.1979 kunnallisneuvos, entinen maatalousministeri  ja pitkäaikainen kansanedustaja Tahvo Rönkkö ( 1905 – 1993 )  kertoi minulle kohtaamisestaan Kiven pojan kanssa. Tahvo Rönkkö oli eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja. Kesäkuussa 1956 hän matkusti eduskunnan puhemiehen Vieno Johannes Sukselaisen johtaman seurueen mukana Kiinaan. ”Tavattiin puhemies Mao, jolle Sukselainen minut esitteli. Toisella puolen pöytää istuivat suomalaiset, toisella kiinalaiset.  Mao oli uinaileva, pehmeähkö, lihavahko. Mao kysyi Sukselaiselta, kuinka kauan aiotte olla Kiinassa. -Noin viikon, vastasi Sukselainen. – Viipykää pitkään ja kiertäkää Kiinan maata. Ja kun meillä on paljon puutteita, kertokaa niistä meille. Aiotteko käydä Tiibetissä? jatkoi Mao. – Tuskin menemme, vastasi Sukselainen. – Toivon, että menette. On sanottu, että Tiibet on ihmisen alkukehto. Siellä ihminen on ensimmäisen kerran laskeutunut puusta. ”
Tahvo Rönkkö kertoi edelleen: ”Sitten puhemies terästyi ja kysyi, millaiset teillä on suhteet Neuvostoliittoon.  -Meillä on erinomaiset suhteet, vastasi Sukselainen, mihin Mao  hetken ajattelun jälkeen sanoi, että no niin on meilläkin, niin on meilläkin.”  Kunnallisneuvos muisteli: ” Kiinan hallituksen kutsumana kierrettiin Kiinassa kaksi viikkoa. Kiinasta jäi hyvin miellyttävä vaikutelma. Ihmiset olivat erittäin kohteliaita ja vaatimattomia. Kaiken läpi paistoi vanha kulttuuri. Pekingistä ( Beijing ) basaareista ostin maljakoita, joista yksi oli kauppiaan mukaan yli 300 vuotta vanha.”
 

Kommentit

 • Obadja

  Kiina on varmaan kokemisen arvoinen tuhansin ulottuvuuksin ilman muuriaankin, jonka tusinaturistit ainoastaan muistavat ja haluavat ylipäätään kokea. Iisalmessa toimii kaksi kiinalaisravintolaa, joissa ruoka maistuu ja sielu lepää ja maha kiittää vielä tuntien päästä. Ihmetyttää Maon Tiibet-kommentti. Ymmärsiköhän Tahvo kiinaa oikein?

  • Ulkopuolinen

   Onhan siellä epäilemättä ollut tulkki.- Itse Maon kommentista sanoisin, että kaikenlaista tässä maailmassa on ehditty sanoa, miksei jossakin tuollaistakin Maon kuultavaksi tai luettavaksi. On sanottu totta ja pötyä ja siltä väliltä, joka lajia riittävästi.
   Sanotaan yhä, ei tarvitse kuin seurata tiedotusvälineitä ja niissä näitä kommenttipalstoja. Tosi on yleensä liian asiallista ja kiusallista, joten värikkäämpi pöty on jäänyt ja jää paremmin elämään, jopa sukupolvesta toiseen. Sitähän voi vapaammin soveltaakin ihmisten tarpeisiin. Samalla tapaa tosikin voidaan vääntää pödyksi.
   ”Mao oli uinaileva, pehmeähkö, lihavahko.” Muutamaa vuotta myöhemmin kymmenet miljoonat kansalaiset kuolivat nälkään hänen päättömän politiikkansa (”suuri harppaus”) ja uinailevan piittaamattomuutensa seurauksena.
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuri_harppaus
   ”Ihmiset olivat erittäin kohteliaita ja vaatimattomia. Kaiken läpi paistoi vanha kulttuuri.”
   Kulttuureja on erilaisia. Siinä missä eurooppalaiset ovat aikojen kuluessa teurastaneet toisiaan brutaalisti, kiinalaisten mielestä barbaarisesti, kiinalaiset ovat tehneet sitä samaan aikaan ”kohteliaasti”. Siihen sarjaan lienee liitettävä myös mainittu Maon aikaansaama väestöharvennus.

 • Kari P. Meri-Karinan ”eversti”

  HISTORIAN HAVINAA! Jouko Pennasen kirjoituksissa on aina laajaa näkökulmaa ja asiatietoa paljon. Hänen sivistyksen pääoma kuin lukeneisuus heijastelee kirjoituksissa peilattuna ja esimerkkeinä sellaisella tavalla, että on mukava heittäytyä historian havinaan ja luoda elävä mielikuva kuin elämys lukemastaan. Hyvää on myös se, että Jouko kirjoittaa tarkasti lähdeaineistot. On Jouko ilahduttavaa, että edelleen tutkit ja kirjoitat asioista, joilla on merkitystä historian kulkuun ja tapahtumiin. Usein tuot näkökulmia historioitsijana, joissa on tuoreempikin havainto ilmiöiden laajemmasta merkityksestä historiassa. Merkittävää on myös tajuta se kuinka jopa yksittäiset tapahtumat sattumalta voivat mullistaa koko maailmaa ja varsinkin eri kansakuntia esimerkkinä Suomen historiasta Mainilan laukaukset. Olet Jouko terävä havannoitsija ja tietorikas arkku tuomaan asioita ja tapahtumia meidän iloksi ja muistutukseksi. Tunne historiasi tunnet itsesi paremmin myös tuossa merkityksessä ja peilauksessa. Odotan taas Jouko uusia avauksia ja aiheita, joita suurella mielenkiinnolla luen ajatuksella täällä Turussa bogissasi. Terveisin koulu- ja urheilukaverilta Kari Pietikäiseltä Iisalmen Lyseon kuin Iisalmen Visan kasvatti ja samaa ikäluokkaa kuin sinä ja Seppo Kääriäinen.

 • Jorma

  Mao oli 1900-luvun suurin joukkomurhaaja. pahempi kuin Lenin, Stalin, Hitler, Pol Pot… Ajoi kansansa tuhon partaalle. – Ja Mao-kultti sen kun elää tuossa diktatuuri-Kiinassa, jonka edessä ollaan nyt suurien rahojen toivossa kyykyssä.
  Tiibet on myös alistettu mitä väkivaltaisemmin.
  Kannattaa lukea kirja loppuun!

Kommentointi on suljettu.