Korven Kaiku

Rukajärven suunnan 14. Divisioonan perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät pidettiin Lieksassa 1. – 3.9.2017. Perinneyhdistyksen puheenjohtaja prikaatikenraali Jukka Sonninen on kirjoittanut ylioppilaaksi Iisalmen lyseosta vuonna 1980.  Ylä-Savon paikallisosaston puheenjohtaja on Eero Pulkkinen. Muita paikallisosastoja ovat Ilomantsin, Kajaanin, Kuhmon ja Lieksan osastot.  Pääjuhla pidettiin sunnuntaina syyskuun 3 päivänä Lieksan kirkossa. Juhlapuheen piti puolustusministeri Jussi Niinistö, joka kertoi korpisodan vaativista ja raskaista vaiheista. Juhlassa esiteltiin 99 -vuotias veteraani Ilmari Koppinen.  Raikkaassa nuoren puheenvuorossaan lukiolainen Henriikka Kokkonen sanoi, että ”meitä kasvatetaan toisten kunnioittamiseen ja toisten hyväksymiseen”, korostaen yhdessä pohtimista ja sisua yrittää sekä puhdasta luontoa.
Kirkkoaukiolla liehuivat rinnakkain Suomen lippu ja Suomi 100 -Yhdessä -lippu. Sankarihaudoilla vaelsi hiljaa puhellen mustapukuisia sotiemme veteraaneja. Perinnepäivien teema oli ”100 -vuotisen itsenäisyyden kokemuksella yhdessä valoisaan tulevaisuuteen”.  Korven Kaiku -tiedotuslehdessä julkaistiin lieksalaisen  13 -vuotiaan  koululaisen Elina Oinosen kirjoitus ”Ajatuksiani itsenäisestä Suomesta”.  Elina kirjoittaa: ”Toivon, että tulevaisuuden sukupolvi ymmärtää kierrättää ja suojella luontoa, sillä pian asiat voivat muuttua. Toivon, että ihmiset ymmärtävät, että maailma ei säily, jos kaikki elävät niin  kuin huvittaa eivätkä ajattele yhteisön etua. Ihmiset muodostavat yhdessä yhteisön, jonka pitäisi tehdä yhteistyötä ja auttaa muita. Maailma ei toimi, jos kaikki ajattelee vain omaa napaa. Yhteisön etu on oma etu. Maailma on lahja ja meidän pitää huolehtia siitä.”
Lieksan paikallisosasto oli järjestänyt Nuoriso -ja perinnepäivien kunniaksi kirjoituskilpailun, jonka voitti Elina Oinonen. Raati oli valinnut toiseksi Tuuli Partasen kirjoituksen ”Sata vuotta Suomen mukana”. Kolmas oli Helmi Kärkkäisen ”Suomenhevonen osana Suomen 100 -vuotista historiaa”. Helmi, 7E, Keskuskoulu, Lieksa, kirjoittaa: ”Ennen nykyisiä koneita suomenhevosta käytettiin vetojuhtana aika paljonkin. Esimerkiksi hevonen veti puukuormaa. Talvellahan se tehtiin. Saattoi olla aika rankkaa. Vetää nyt hirveää tukkikuormaa paksussa lumihangessa. Ja suomenhevosilla mentiin joskus aikoinaan kirkkoon reen kanssa.”
Lieksan perinneviikon nuorisotapahtumia olivat alakoulujen sukkulaviestit koululaiskilpailujen yhteydessä, Raappana -viesti 4 x 100 m, yläkoulu – lukio -ammattiopisto, alakoulujen välinen tietovisailu sekä asevelvollisten vierailut ammattiopistolla, Lieksan Keskuskoulun yläkoululla, lukiolla, Rantalan koululla ja Keskuskoululla.  Lieksassa oli tehty laajaa, erinomaista yhteistyötä Suomi 100 -teeman Yhdessä merkeissä. Perinnepäivien tarkoituksena on siirtää perinnetyötä -ja tietoa nuorille. Viestikapula kulkee. Viime vuonna perinnepäivät vietettiin Iisalmessa ja Ylä-Savossa, tänä vuonna Lieksassa, vuonna 2018 Kuhmossa – nuoret ja veteraanit yhdessä.