Kotiseutuneuvos Lauri Winberg 85

Parantumaton kotiseuturomantikko, kiuruvetinen  opettaja Lauri Winberg asuu puolisonsa kanssa nykyisin Iisalmen Kirkonsalmella. Kirsti Winberg, Kiuruvedeltä hänkin,  on ristiäisnimeltään Kirsti Tikkanen. Lauri on kirjoittanut: ”Toiviaiskylästä löytyi 17 -vuotias ihana tyttö, Kirsti Tikkanen. Ensitapaamisemme tapahtui 17.12.1955 opintokerhoni joulujuhlassa.”

Lauri Winberg on äskettäin julkaissut yhdeksännen kirjansa ”Rinteelän kammarista kansakoulunopettajaksi 2”. ( Valokuvat kotialbumi, taitto Joni Pekkonen TOIMI -säätiö, paino Eco-Print Oy, 178 sivua ). Hän sanoo: ”Kirja on osa minua.” ( IISALMEN SANOMAT  3.3.2020, Kirjat, toimittaja Jani Haanketo ). Kirjassaan Lauri Winberg kirjoittaa: ”Jätäthän jälkesi Antaa kuvienkin puhua. Ystävä, tässä on minun jälkeni. Ehkä näkyvimmät.” Siellä ovat:

–  I  Eväät seminaarista

–  II  Pätevänä opettajana

– III  Lapsuuskotini Rinteelä

– IV  Muistoja vielä, vielä, vielä…

Kotiseutuneuvos Lauri Winbergin 85 -vuotissyntymäpäivä on keskiviikkona maaliskuun 25 päivänä 2020. Kauniista kirjasta kiittäen onnittelen Päivänsankaria sanoin, jotka hän on itse kirjaansa  kirjoittanut: ”SYNTYMÄKOTINI  RINTEELÄ.  Rinteelän on rakentanut Heikki Tikkanen 1923. Toukokuussa 1929 perheemme muutti Kalliokylän Pajalasta tähän taloon, jonka isäni sisko, Amerikka -täti Olga Winberg oli ostanut. Olga -täti, Rytkyltä köyhänä tyttönä Viipuriin lähtenyt, sieltä Pietariin äveriääseen kauppiasperheeseen ja lopulta 25 -vuotiaana Amerikkaan, jossa varsinaisesti rikastunut. Minun ollessa 5 -vuotias tätini oli menehtynyt sydänkohtaukseen… Rinteelä oli rakennettu isoja koivuja kasvavalle kumpareelle, jossa myöhemmin laskettuna koivuja oli yhtä monta kuin meitä lapsia ( 9 )… Kirjoitteluni Rinteelän kammarista loppuivat 2013… minä halusin vielä kerran kiertää ison pihavaahteran ja marjapensaiden ympäröimät täyteläiset omenapuut. Saisi edes hetkeksi omistautua lapsuusmuistoille. Kuin paljain kintuin kirmailla ketokukissa.”

Sivulla 132 on värikuva ryijystä ja otsikko: ”ELÄMÄN LANKA. Ryijyn ommellut Kirsti Winberg v.1959.” Alkusanoissaan Lauri Winberg kirjoittaa: ”Kirjan jutuista ja tarinoista julkaistu aiemmin osia sanomalehdissä, lähinnä KIURUVESI -lehdessä. Totuustarinat liittyvät saumattomasti elämäni tähtihetkiin. Ollen samalla hyvin väkevästi osa minua ja perhettäni määrätyiltä vuosikymmeniltä. Kirjan runsas kuvitus täydentää ymmärrykseni antia, jolla olen ollut osanen ympärilläni olevaa yhteiskuntaa. Toistoja kirjassani en ole halunnut välttää. On kuin normaalielämässä, tuttua kenelle tahansa. Monesti toisto on vain kuorrutusta makeassa leivonnaisessa, sitä pitää oikein makustella. Ja ajatella, ottaisiko vielä lisää.”

Lauri Winbergin vanhemmat olivat Juho Winberg ja Johanna Huttunen. Johanna -äiti oli kerran sanonut Laurille: ”Kyllä OLGA -tätisi oli hyvä ihminen.”