Külaskäik – Kylässä

Virolaisen taiteilijan  Erich Carl Hugo Adamsonin eli Adamson-Ericin ( 1902 – 1968 ) Taidemuseo on Tallinnan Taidemuseon filiaali, osa Viron Taidemuseota.  Adamson-Ericu Muuseum sijaitsee Tallinnan Vanhassa kaupungissa, Lühike jalg 3. Torstaina elokuun 15 päivänä 2019  avattiin Adamson-Ericin Taidemuseossa samana vuonna 1863 syntyneiden  Eero Järnefeltin  ja Venny Soldan-Brofeldtin  yhteisnäyttely ”Külaskäik – Kylässä”.   adamson-eric.ekm.ee

Näyttelyn kuraattori on Järvenpään Taidemuseon  Hanna Nikander,   koordinaattori on Kersti Koll,  näyttelyarkkitehti  Osmo Leppälä. Näyttelyn  helsinkiläinen graafikko  Maria Appelberg vastasi äskettäin  myös  ”Vanha uusi Iisalmi” -valokuvateoksen graafisesta suunnittelusta. Maalaukset ovat Järvenpään Taidemuseon kokoelmista. Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon lapsenlapsenlapsi , Juhani Ahon Seuran puheenjohtaja rouva  Taina Saloheimo,  toi tilaisuuteen Seuransa  onnittelut ja  kukkatervehdyksen. Meitä olikin läsnä paikallisten lisäksi  iso ja innostunut ryhmä Suomesta Juhani Ahon Seuran, Eero Järnefeltin Seuran ja Järvenpään Taidemuseon edustajia sekä muita  Kylässä -näyttelyn  ystäviä ja tukijoita. Monet  ilmoittivat saapuvansa ensi kesänä Iisalmelle ja Ylä-Savoon Aho -päiville 2020.

Kävijöitä  ilahduttavat  kahdessa kerroksessa   taiteilijoiden ”Omakuvat”, VSB:n  ”Antti” ,”Pieni insinööri” ja ”Taiteilijaystävä piirtämässä”,  Järnefeltin ”Koli” , ”Kaksi tyttöä”ja ”Sibelius soittaa viulua”  sekä  monet kymmenet muut loistavat taideteokset. Näyttely on kaunis  tulos ammattilaisten, talkooväen ja  eri yhteisöjen ,  suomalaisten ja virolaisten lämminhenkisestä yhteistyöstä, kestävästä  kulttuurisillasta. Aloite on tullut Suomi 100 -toimikunnalta. Näyttely on jatkoa Viro 100 -vuodelle.

Puhujat kertoivat Eero Järnefeltin, Juhani Ahon ja Venny Soldan – Brofeldtin matkasta Kolille. Mielenkiintoinen  on  virolaisten näkemys Venny Soldan-Brofeldtista taiteilijana: -”VSB:n boheemius oli aitoa, se tuli sisältä, hän piti tärkeänä lasten taidekasvatusta, rakasti lapsia ja luontoa, hänen taiteessaan näkyy rakkaus mereen.”

Näyttely on otsikoitu seuraavasti: ”Aurinkoon! Venny Soldan-Brofeldt 1863 – 1945.” ”Luonnollisesti – Eero Järnefelt 1863 – 1937.” ”Näitus on avatud 1. detsembrini 2019 – Näyttely on avoinna 1. joulukuuta 2019 saakka.”