Kun olisi siivet

Monissa maissa, kuten Venäjällä,  Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.  on yleinen vapaapäivä. Vuonna 1975 Yhdistyneet kansakunnat YK nimesi  päivän ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi”. Tämän vuoden teemana on ”sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä”. Kunnioitan ja onnittelen naisia Kansainvälisen naistenpäivän johdosta  esittelemällä taiteilija, tohtorinna Wendla Irene eli Venny Soldan -Brofeldtin ( 1863-1945 ) ajattelua.  VSB eli Rouva Aho oli myös tunnettu naisasianainen, joka kävi Iisalmella viimeisen kerran lauantaina 13.8.1921, miehensä kirjailija Juhani Ahon hautajaisissa.
VSB:n mielestä häntä ja Juhani Ahoa yhdisti eräänlainen ”suomalaisen alakuloisuuden ylistys” ( Riitta Konttinen. Boheemielämä. Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijantie, Otava 1996 ). Seuraavassa sitaatti Juhani Ahon lastusta ”Takalisto”: ”Totinen alakuloisuus se on metsän tunnussana, tyynen miehen rintaan kätkeytynyt surumielisyys se on metsän mieliala.” VSB:n öljymaalaus ”Kaskimaa”, 1893, on Iisalmelta Iijärven rannalta.  VSB:n isä August Fredrik Soldan ( 1817-1885 ) oli kiteyttänyt ajattelunsa seuraaviin sanoihin: ”Täydellinen ajatuksen vapaus.” -”Vapaus, ennen kaikkea vapaus!” kuului myös VSB:n ohjelmajulistus. Antti J. Aho kertoo, että viimeisten vuosikymmenien ajan hänen äitinsä työpöydällä oli avoinna Juhani Ahon teos ”Aatteiden mies”, 1901, ”Piirteitä August Fredrik Soldanin elämästä”. VSB:n isä oli kemisti, insinööriupseeri,  filosofi ja Suomen rahapajan perustaja ja johtaja.
Venny Soldan-Brofeldtin mielimaisemia olivat meri, karu rantakallio, ja savo-karjalainen korpi. Hän palvoi kurkia ja rannikon lokkeja ja tiiroja. Vuonna 1910 hän kirjoitti: ”Ja kurjet, jotka pitkässä, komeassa jonossa pohjoisesta  tulevat! Kaipauksella niitä katselemme. Ne lentää, lentää, mikä ihme! Kuinka ihanata mahtaakaan olla siellä puhtaassa, korkeassa ilmassa, jossa aurinko vapaasti paistaa ja silmä näkee yli maitten ja vetten! Kun olisi siivet!”