Lajeksen Latu 1958 – 2018

Tänään Kalevalan päivänä  Iisalmen Sanomissa  Iisalmen Latu kutsuu meitä kaikkia   59. Lajeksen Latu -hiihtoretkelle , sunnuntaina maaliskuun 4 päivänä 2018. ”Laturetkiä on järjestetty Ylä-Savossa vuodesta 1958 ja perinne jatkuu!” Reitti on seuraava: Iisalmi – Sikokallio – Hanhilampi – Partala – Iisalmi,  yhteensä 43 kilometriä, voimme hiihtää myös lyhyempiä reittejä. Lähtöpaikkoja ovat Haukiniemen vesilaitos ja Partalan koulu. Lasten Lajes, hiihtämisen riemua  ja vaihtoehtoisia lenkkejä, on jo lauantaina 3. maaliskuuta kello 10.00 alkaen, ilmoittautuminen Haukiniemen vesilaitoksella.
Lajeksen Latu on  Klaes ( Klaus ) Karppisen ( 1907 – 1992 ) nimikkolenkki.  Karppinen oli kotoisin Iisalmen maalaiskunnasta, hän oli maanviljelijä ja mestarihiihtäjä, maailmanmestari ja olympiavoittaja. Suomen hiihdon historiassa 1886 – 1968 ( Harri Eljanko – Jussi Kirjavainen, WSOY 1969 ) on valokuva kilpaa hiihtävästä Karppisesta, numerolapussa numero 95,  ja kuvan alla teksti: ”Iisalmelainen Klaes Karppinen, luotettava edustusmiehemme monissa suurissa kilpailuissa.”
Kun parhaillaan iloitsemme  Iivo Niskasen historiallisesta olympiavoitosta maastohiihdon kuninkuusmatkalla 50 kilometrillä  sekä Kerttu Niskasen ja Rene Rinnekankaan erinomaisista tuloksista, sytyin  muistelemaan lapsuuteni latuja ja mieleeni lähtemättömästi jäänyttä hiihtolenkkiäni melkein tasan  60 vuotta sitten.
Ensimmäinen laturetki,   ”Ylä-Savon Lenkki”, hiihdettiin sunnuntaina maaliskuun 16 päivänä 1958. Perinteistä mentiin, sukset olivat puuta.  Siihen aikaan Ylä-Savon talousalueella oli 96 000 asukasta, laduilla oli vilskettä. Lähdin suksille  isäni kanssa, olin 9 -vuotias. Haajaisten koululta isäni jatkoi 70 kilometrin lenkille, hän oli silloin 35 -vuotias. Minä seurasin kolmea aikamiestä,  hiihdin Kalle Matilaisen, Armas Pakarisen ja Armas Tiikkaisen mukana 40 kilometrin lenkin. Pakarinen oli puuseppä, Tiikkainen oli rautatieläinen, Matilainen oli rautatieläinen ja olympiajuoksija. Kalle Matilainen ja Armas Pakarinen olivat presidentti Urho Kekkosen kansakoulukavereita, mitä en vielä  silloin tiennyt.  Latu kulki Haajaisten kansakoululta Eikanmäen kautta Valkeisten ja Partalan kouluille ja edelleen Poroselän yli takaisin kaupungin kansakoululle, nykyiselle Edvin Laineen koululle.
Tiistaina maaliskuun 18 päivänä 1958 julkaistiin Iisalmen Sanomissa valokuvin uutinen,  joka alkoi seuraavasti: ”Ylä-Savon lenkille lähti sunnuntaiaamuna Iisalmesta keväisessä auringonpaisteessa n. 200 hiihtäjää, joista 95 pitkälle 70 km:n ja 83 taas 40 km:n laturetkelle. Ilma oli kyllä ihanteellinen, mutta hiihtokelin kustannuksella: aukeilla paikoilla oli näet auringonpaisteen takia muutamia lämpöasteita ja hanki pehmeätä. Metsäisillä osuuksilla oli luisto hyvä.” ”Iisalmen Tahko” Kalle Matilainen näytti sanoneen toimittajalle, että ”ihme, että tuo poika jakso”,  ja todenneen ”lenkin kuitenkin olleen ainakin 47 kilometriä”. Nuorimmat 70 kilometriä hiihtäneet olivat 12 -vuotias Reijo Suomi ja 14 -vuotias Kari Hirvensalo. Onkin sanottu, että viime sotiemme  jälkeen syntyneet suurten ikäluokkien tytöt ja pojat syntyivät suksille.
Piirroksin koristellussa Kunniakirjassa on hiihtäjän nimen alle ja sivuille kirjoitettu ja painettu  seuraavat sanat ja tiedot:
”… On samonnut vuoden 1958 LATURETKEN ”Ylä-Savon Lenkki” hiihdossa matkalla 40 km. Maaliskuun 16 p:nä 1958. Otto Oravainen – Hannes Wadén.” ”Suomalaisella suksella on vuosituhansia vanhat jälkeen tulevia polvia velvoittavat perinteet.”