Maj Karin Hela 1889 – 1990

Torstai 8. maaliskuuta on Kansainvälinen Naistenpäivä. Onnitellakseni naisia, mietin, kenestä kirjoittaisin. Tänä vuonna on 100 vuotta raskaasta sisällissodasta 1918. Maj Karin Kivekäs, syntyisin Snellman, sittemmin Hela ( 1889 -1990 ), jäi keväällä 1918 leskeksi. Hänen miehensä Matti Kivekäs oli Suomen Kuvalehden ensimmäinen päätoimittaja, vuodesta 1916 alkaen. Palvellessaan Punaisen Ristin lääkintämiehenä hän kaatui Tampereella 4.huhtikuuta 1918. Pariskunnan tytär Kaja syntyi 1.elokuuta 1918.  Kirjailija Juhani Aho oli läimäyttänyt nuorta leskeä olalle ja sanonut: ” Maj, aloita alusta!”
Minulla oli ilo ja kunnia tuntea Maj Hela, joka sanoi kerran: ”Matti Kivekäs ja Juhani Aho olivat parhaat ystävät. Kukaan ei tiedä, mitä Matti Kivekkäästä olisi tullut.” On sanottu, että Juhani Aho kirjoitti kauneimmat kirjeensä Maj Kivekkäälle.  Antti J. Aho on kirjoittanut isänsä ja Maj´n  ystävyydestä: ”Aho sai viimeisinä elinvuosinaan nauttia Matti Kivekkään lesken, Maj Kivekkään lämpimästä ystävyydestä. Kumpikin puhui sydämensä kyllyydestä ja koetti rohkaista toistaan, kun elämä alkoi tuntua liian raskaalta. Ja avautuminen helpotti.” Maj Kivekäs sai kirjoittaa Ahon viimeiset teokset puhtaaksi, sillä tavalla Aho tuki pienen lapsen äitiä ja  yksinhuoltajaa myös taloudellisesti.
Torstaina 3. heinäkuuta 1986 rouva Maj Hela sanoi minulle  Iisalmella Juhani Ahon haudalla, painokkaasti, mutta leikkisästi: ”Muista, minä olen Snellman!” Hän katseli ihmetellen ”Jussi -sedän” hautakiveä, graniittista ”rumilusta”,  siinä Kustaa Aadolfin kirkon pohjoispuolella, kirkon ja kellotapulin välissä,  ja sanoi: ”En pidä siitä, se ei ollut Aholle luonteenomaista. Eihän?”
Mansikkaniemellä minulla oli mukanani Juhani Ahon Kootut teokset – Täydennysosa III – Kirjeitä vuosilta 1877 – 1921 ( WSOY, 1961 ). Juhani Ahon museon pihapiirissä hopeahiuksinen vanhus  istahti pirtin rappusille levähtämään, silminnähden haikeana.  Näytin hänelle Juhani Ahon kirjekokoelmaa ja pyysin kirjaan hänen nimikirjoitustaan. Hän selasi kirjaa mietteissään ja kirjoitti sitten  nimensä ”Maj Kivekkäälle” osoitetun, Helsingissä 6.3.21 päivätyn kirjeen kohdalle, oman painetun  nimensä alle. Seuraavat sitaatit ovat  tuosta Maj Helan valitsemasta Juhani Ahon  kirjeestä:
”Kiitos, rakas Maj, ystävällisestä kutsustasi, mutta ei minusta nyt ole mihinkään lähtemään. Minä olen ollut kohta kuukauden päivät sairaana…Sydämeni on valokuvattu ja huomattu hiukan laajentuneeksi, siis liian suureksi. Se on kai sulkenut sisäänsä liian paljon tunteita ja sensatioita ja tahtoo nyt olla rauhassa. Harmillisinta on, jos ei saa hiihtää eikä soutaa eikä kalastaa… Ei ole maailmassa muuta kaunista kuin aurinko. Kun se on, on kaikki muukin kaunista. Se on sitä vanhan miehen kaunista, sillä eihän ole muusta ilosta, kunhan on lämmin. Sitä huokuu kirjeesikin, hyvän, uskollisen ystävän lämmintä, jota on niin vähän TÄSSÄ maailmassa. Sitä on todella hyvin vähän sitä epäitsekästä ystävyyttä, tiedän sen kaikkein parhaiten itsestäni.”
Maj Kivekäs  kirjoitti puhtaaksi Juhani Ahon päiväkirjan ”Hajamietteitä kapinaviikoilta”.  Hän oli ammatiltaan puutarhuri. Hän piti puutarhaa ja täysihoitolaa Tvärminnessä. Hänen toinen miehensä oli vuodesta 1932 alkaen  opettaja ja  säveltäjä, professori Martti Hela ( 1890 – 1965 ).