Mikä maailmaa odottaa

Iisalmen Sotainvalidit   julkaisi vuonna 1992 teoksen ”50 VUOTTA VELJESTYÖTÄ – SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON IISALMEN SOTAINVALIDIT RY 1942 – 1992”,  toim. Tarja Eskelinen ja Hannu Ala-Pappila. Historiateosta tukivat taloudellisesti  OLVI -säätiö – Ylä-Savon Säätiö – Suomen Yhdyspankki, Iisalmi – Iisalmen Osuuspankki – Laboratorio ja lääkärikeskus Iilab Oy, Iisalmi – Olvi Oy – Iisalmen Lääkärikeskus Oy – Autoputkola – Autoami – Ida ja Aarno Niskanen.

Teos sisältää seuraavat tervehdykset: Sotainvalidien Veljesliiton puheenjohtaja Uki Voutilainen – Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piiri ry:n puheenjohtaja Allan Lehtinen –  Iisalmen Sotainvalidit ry:n puheenjohtaja Eelis Raatikainen –  Iisalmen kaupunginjohtaja Martti Harju. Prologi: Sotainvalidi Martti Honkanen: -”Kyllä minulla kuitenkin oli mielenkiintoa maanviljelykseen, sitä osoittaa jo sekin, että ryhdyin maanviljelijäksi vielä vammauduttuanikin. Epilogi: Martti Honkanen: -”Siitä se elämä lähti, elämänhalukin palautui ajan myötä.”

Sotainvalidi Hugo Tuovinen kertoo:

– ”Se oli syksyä, 12. lokakuuta 1939, kun tuli määräys Suojeluskunnasta. Seuraavana aamuna heräsin viideltä ja sanoin äidille näkemiin. Menin Iisalmen lyseolle, jossa kutsutut kirjattiin; tykistön porukka oli lyseolla ja muut kokoontuivat kansakoululla. Seuraavan yön sain vielä nukkua kotona, mutta aamulla lähdettiin. Kansakoululta marssittiin rautatieasemalle, jossa kirkkoherra Kurki-Suonio piti puheen. Saattajat itkivät asemalla.”

Iisalmen Sotainvalidit ry:n 50 -vuotisjuhlassa, Iisalmen kulttuurikeskuksessa, elokuun 30 päivänä 1992, esitykseni oli nimeltään ”Kuvat kertovat – Iisalmen Sotainvalidien 50 -vuotishistoriaa”; kuvakertomus oli yhteistyön tulosta, perustuen Hugo Tuovisen valokuva – ja diakuvakokoelmaan sekä tuoreeseen osaston juhlajulkaisuun.  Kuvia oli 30, joista ensimmäisen kuvateksti oli seuraava: -”Lotat tarjoavat hyvää kahvia ja voileipiä; syksyllä 1939 vain kilo kahvia sai jäädä kunkin yksityisen haltuun; kahvilla tarkoitettiin myös kahvinkorviketta, jossa oli vähintään 25% kahvia.”

Johdannossani lainasin Helsingin Sanomain ja muiden suomalaisten sanomalehtien otsikoita syksyllä 1939:

– ”Ribbentrop Moskovaan – Saksan ja Venäjän yhteisen taloudellisen etupiirin järjestelyjä”

– ”Puolaa jaetaan: öljy Venäjälle, hiili Saksalle, Eestiltä vaaditaan laivastotukikohtia”

– ”Sokeri meni kortille. Sokeri ja siirappi takavarikkoon”

– ”Kahvi kortille maanantaista lukien”

– ”Sillanpäälle Nobelin kirjallisuuspalkinto”

– ”Puukaasuautot vietävä katsastukseen”

– ”Paasikivi eilisiltana Moskovaan. Piispat vetoavat kansaan”

– ”MIKÄ MAAILMAA ODOTTAA?”