Minna Canth Ahojen uskottuna 1891

Kesäkuussa 1891 kirjailija Juhani Aho matkustaa Helsingistä Kuopion laulujuhlille.  Hän tapaa sattumalta helsinkiläisen taideopiskelijan  Venny Soldanin  laivassa kuorojen huvimatkalla Maaningalle.

Juhlien jälkeen Juhani Aho matkustaa  kotipappilaansa Iisalmelle.

Heinäkuun alussa 1891 kirjailija Minna Canth järjestää vesitse huviretken Kuopiosta Iisalmelle. Hän sähköttää  Juhani Aholle. Minna Canthin seurueessa ovat tanskalainen kirjailija,  lehtimies Alfred  Jepsen, kirjakauppias Selim Kastegren,  kirjailija, arkkitehti Johan Jacob Ahrenberg ja nuori taiteilija Wendla Irene eli Venny  Soldan. Juhani Aho on vieraita vastassa pappilan laiturilla Kirkonsalmen rannassa.  Retkeilijät viipyvät Iisalmen  pappilassa kaksi päivää ja kaksi yötä.

Heinäkuun 9 päivänä 1891 Juhani Aho palaa Minna Canthin seurueen mukana Kuopioon.

Kuopiossa Minna Canth toimii  joka päivä  Juhani Ahon ja Venny Soldanin uskottuna ja hauskojen  illallisten emäntänä Kanttilassa.  Hän kirjoittaa tyttärelleen, että ”neiti Soldan on tavattoman intelligentti nainen”, josta ”Juhani Aho näyttää olevan kovasti intresseerattu”.

Venny Soldanin ”hymy oli tehnyt Ahon kaistapäiseksi”. Minna Canth arvioi, että ”neiti Soldan ja Aho ovat ainakin seitsemännessä taivaassa”.

Syyskuun 21 päivänä 1891 rovasti Walter Lampén vihkii luokkakaverinsa Juhani Ahon ja Venny Soldanin Helsingissä,  morsiamen tädin Edla Soldanin kodissa Bulevardinkadulla. Samana iltana nuori pari matkustaa Pietariin. Seuraavana päivänä on Päivälehdessä uutinen: ”Avioliittoon vihittiin eilen 7  i.p. taidemaalari Venny Soldan ja kirjailija Juhani Aho. Iltajunassa lähti nuori pariskunta häämatkalleen.” ( Antti J. Aho, Juhani Aho, Elämä ja teokset, edellinen osa, Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo 1951 ).