Muistatko -? Kukkia keväiseltä niityltä

Elokuussa 1919 kirjoitti kirjailija Juhani Aho eräälle ”kovia kokeneelle” ystävälleen: ”… Ymmärrän niin kovin hyvin kaipauksesi onnesta. Mutta minusta on välistä niin, että ONNEN KAIPAUS ONKIN ITSE ONNI. Minulla on juuri siitä kirjan aihe: miehestä, jolta vaimo on kuollut ja joka istuu kirjoittamaan kaikesta siitä onnesta, minkä he olivat yhdessä eläneet. Hän ei kirjoita eikä muistele mitään ikävää, jota sitäkin on ollut, vaan ainoastaan elettyä kaunista ja ihanaa. Siitä tulee kirja sinullekin, jos se koskaan valmistuu.” ( Antti J. Aho, Juhani Aho ja hänen aikaansa, Kuvateos, WSOY, Porvoo 1948 ).

Aho kirjoitti teoksensa  sisarensa rouva Elli Hirvensalon kotona, tämän vuokralaisena, Helsingissä, Pietarinkatu 5, V kerros. Teos ilmestyi Werner Söderström Osakeyhtiön kustantamana vuonna 1920. Se on nimeltään  ”Muistatko -? Kukkia keväiseltä niityltä”.  Sitaatti kirjasta: ”Minua ei mikään elämässäni ole kiehtonut niinkuin ne takalistot ja erämaat ja metsät ja metsäjärvet ja kosket. En tiennyt vielä silloin, mitä ne tulisivat minulle olemaan ja mitä kaikkea siellä oli minulle kätkettynä. Siellä oli salaperäiset säynevirrat ja loiskivat lohisuvannot. Siellä oli minulle aina uudelleen löydetty autuuteni asunto ja kaikkien kaipuitteni hoiva.”

Aho -päivillä  2021 ( 6.-8.8. ) on perinteinen Juhani Ahon Seuran kirjallisuusseminaari  Iisalmen kulttuurikeskuksessa lauantaina 7. elokuuta kello 13-16, teemana ”Muistatko -? ( 1920 ) -Kirjailijan tilinpäätös”. Puheenvuoroja jakaa Lohjan kaupunginjohtaja emeritus  Simo Juva.  Seminaarin kulku on seuraava:

– Kirjailija, näyttelijä Eppu Nuotio: Muisti on kirjailijan muste.

– Professori Jyrki Nummi: Juhani Ahon Muistatko -? lyyrinen proosarunoelma.

– Kirjailija Jyri Paretskoi: Kirjoittaako kirjailija aina itsensä kirjoihinsa?.

– Keskustelu

– Teatteritarina: Kvintologi – viisi naista kertoo Juhani Ahosta. Käsikirjoitus ja kerronta: Minna Kettunen. Musiikki: Jarkka Rissanen.

Muistatko -? -teoksen ensipainoksessa on  277 sivua. Juhani Aho ( 1861 – 1921 )  kirjoittaa siinä sivuilla 19-20: ”Kulkekaa ihmiset, umpisilmin onnettomuudelle, elkää muistako suota, johon olitte uponneet, vaan IHANAA TUNNETTA, kun pelastuitte ja pääsitte sen reunaan ja riensitte vaaran laelle. Kuinka monta kertaa olikaan meillä juuri niin! Minä tahtoisin  antaa kaikille tämän ELÄMÄNVIISAUDEN ohjeen.”

Juhani Aho kuoli Helsingissä Diakonissalaitoksella maanantaina elokuun 8 päivänä 1921. Läsnä olivat puoliso Venny Soldan-Brofeldt, pojat Heikki, Antti ja Björn eli Nisse sekä käly Mathilda eli Tilly Soldan.  Kansalliskirjailijamme lepää toivomassaan paikassa, lähellä maantietä,  Iisalmen Vanhan eli Kustaa Aadolfin kirkon pohjoispuolella, kallioon louhitussa haudassa.