Muistoja Vanhalta Saimaan kanavalta

”Itä-Suomi saa taas maksaa sotakorvauksia. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Lappeenrannan-Imatran seutu on kärsinyt miljoonan euron tappiot joka päivä. SAIMAAN KANAVAN LAIVALIIKENNE PYSÄHTYI.” ( Piispa JARI JOLKKONEN, Savon Sanomat 20.3. 2023 ).

Lappeenrannan Kilta on vuonna 1994 julkaissut ansiokkaan historian nimeltään ”Vanha Saimaan kanava – Muistoja Vanhalta Saimaan kanavalta”, Lappeenrannan Kirjapaino Oy 1994, teksti Aune Hikipää, taitto Aimo Vuorinen, teksti suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

Seuraavassa sitaatti esipuheesta: ”Saimaan vesistön yhdistämistä kanavan avulla mereen on suunniteltu jo 1400 -luvulta lähtien. Hanke toteutui vuonna 1856, jolloin kanava valmistui. Kanavan rakennus oli kaikkien aikojen suurin hanke, joka aikakauteen nähden on Suomessa toteutettu.”

”Kanavan rakentajien ja merkkimiesten” joukossa on  ALEKSANDER AMATUS THESLEF ( 1778 – 1847 ), joka liikkui ja vaikutti vuosina 1808 ja 1811-1812 myös täällä Saimaan latvavesillä Iisalmella ja Ylä-Savossa.

Aune Hikipää kirjoittaa: ”Thesleffit olivat alkuaan saksalainen kauppiassuku, joka tuli tervakaupan vilkkaina aikoina Viipuriin. Myöhemmin suvun omistuksessa oli tiloja Juustilan tienoilla . Thesleffeillä oli vaikutusta kanavan linjaukseen Viipurin päässä… Aleksander Amatus Thesleff, joka syntyi vuonna 1778, meni venäläiseen sotapalvelukseen 15 -vuotiaana. Hän oli kartoitus- ja linnoitustöissä Vanhan Suomen alueella ja myös muualla Venäjällä aina Siperiaa myöten… Aleksander Thesleff nimitettiin vuonna 1842 Saimaan kanavan suunnittelua varten nimitetyn komitean puheenjohtajaksi… Aleksander Thesleffin nimi on Rättijärven sulkujen vieressä olevassa muistokivessä. Muistokivi on omistettu KANAVATYÖN EKONOMIA-HALLINNOLLE NEUVOTTELIJOILLE.”

Post Scriptum: Insinöörikapteeni , sittemmin  kenraaliluutnantti ja Suomen kenraalikuvernöörin apulainen, vuonna 1812 aateloitu,  Alexander Amatus Thesleff,  palveli Koljonvirralla 1808 kenraaliluutnantti Nikolai Tutshkovin adjutanttina. Silminnäkijänä hän maalasi Koljonvirran taistelusta 27.10.1808 harvinaisen akvarellin. Vuosina 1811 ja 1812 hän yhdessä Savon ja Karjalan läänin maaherran Gustaf Aminoffin kanssa neuvotteli Iisalmella Paloiskylässä talollisten maiden ostamisesta Venäjän valtiolle, tukikohdan perustamiseksi Paloisvirran eteläpuolelle.  Thesleff kuoli  omistamassaan Juustilan kartanossa Viipurissa marraskuun 15 päivänä 1847.