Nestorin kronikka

Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä silmäilen muinaista Nestorin kronikkaa, jonka on suomentanut Marja-Leena Jaakkola ( WSOY, 1994 ). Kronikka alkaa vuodesta  852.  Kronikoitsija Nestor oli Kiovan Luolaluostarin munkki. Nestorin kronikka on ”kertomus menneistä ajoista, siitä, miten Venäjän maa sai alkunsa, kuka oli Kiovan ensimmäinen hallitsija ja miten Venäjän maa kehittyi”.  Nestorin kokoamien tietojen mukaan Itämeri oli tuhat vuotta sitten nimeltään Varjagienmeri. Laatokan vanha suomalainen nimi oli Nevajärvi. Varjagi eli viikinki Rurik ja hänen veljensä Sineus ja Truvor kutsuttiin Novgorodiin ruhtinaiksi: ”Maamme on suuri ja rikas, mutta siitä puuttuu järjestys. Tulkaa ruhtinaaksemme, tulkaa hallitsemaan meitä.” Rurik perusti Venäjän vuonna 862.  Tutkijat ovat yrittäneet selvittää, oliko Rurik ruotsalainen vai suomalainen. Rurikin jälkeläisen ruhtinas Obolenskin pojasta Iivanasta alkoi Dolgorukin ruhtinassuku. Rurikin ja Venäjän valtion perustamisen 1000 -vuotismuistomerkki on Novgorodissa.
Vieremän Esa Juntunen toi minulle tuliaisena Moskovasta ison pullon Juri Dolgoruki -vodkaa. Itse olen tuonut pienet pullot tätä vahvaa Dolgorukin nimikkojuomaa Pietarista ja Riiasta. Juri Dolgoruki -vodka on niin erikoinen matkamuisto, että en aio sitä korkata.  Ruhtinas Juri Dolgoruki eli Juri Vladimirinpoika  perusti Moskovan vuonna 1147.  Koljonvirran taistelussa 27.10.1808 kaatunut keisarin kenraaliadjutantti, ruhtinas Mihail Petrovitsh Dolgoruki ( 1780 – 1808 ) oli Rurikin hallitsijasukua. Ruhtinas Juri Dolgorukin ratsastajapatsas on Moskovan sydämessä Tverskaja -aukiolla. Ruhtinas Mihail Dolgorukin muistomerkki vuodelta 1848, lain suojaama muinaisjäännös, kohoaa Koljonvirralla Mansikkaniemen männikössä.  Dokumentaarinen kirjani ”Ruhtinas Dolgoruki ja verinen Koljonvirta”  ilmestyi vuonna 1978.  Pian kirjan julkistamisen jälkeen sain välikäsien kautta terveisiä Dolgorukin  suvulta Sveitsistä ja Etelä-Amerikasta. Kirja tilattiin Yhdysvaltoihin Washingtonin diplomaattikirjastoon.  Ajattelin, että ei täällä missään syrjässä olla. Maailma on suuri ja pieni.

Kommentit

  • Veikko Heikkinen

    Kiehtovaa historiaa johon olen itsekkin tutustunut. Suomen autonomisella ajalla jaettiin ansioituneille kansalaisille mitali joka kuvasi ruhtinas Rurikia. Nestorin kronikkaa tutkiessa voi myös päätellä että suomen sukuisilla heikoilla on ollut merkittävä rooli Venäjän valtion synnyssä. Todennäköisesti jo tuolloin v.862 suomalaiset heimot olivat levittäytyneet Äänisjärven läheisyyteen aina nykyiseen Kalevalan kylään saakka. Kertomuksissa mainitaan myös hämäläisten taisteluretkistä Novgorodia vastaa, joka osoittaa että varsinaissuomessa oli jo silloin asutusta. Rurik-nimen muinaisskandinaavinen kantamuoto on Rørik, joka viittaa viikinkien alkuperään. Olisi Jouko mielenkiintoista keskustella aiheesta kanssanne

Kommentointi on suljettu.