Neuvostoliitto -kuvalehti 9.5.1990

Arkistoissa törmää asioihin, jotka vetävät sanattomaksi, hätkäyttävät, pysäyttävät,  saavat ajattelemaan.

Moskovassa ilmestyi ”Voiton 45. vuosipäivänä” 9.5.1990 ”kerran kuukaudessa 22 kielellä ilmestyvä kuvalehti NEUVOSTOLIITTO”. ”Lehden on perustanut M. Gorki ( kirjailija Maksim Gorki )  v. 1930. Ennen v.1950 ilmestyi nimellä  SSSR na stroike ( Neuvostoliitto rakentaa ).” Kuvalehteä julkaistiin venäjän, suomen, kiinan, korean, hindin, bengalin, tamilin, urdun, arabian, vietnamin, mongolian, unkarin, serbokroaatin, romanian, englannin, ranskan, saksan, italian, espanjan, japanin, kreikan ja portugalin kielillä.

Kannessa on  teksti: ”21. VUOSISADALLE ILMAN ASEITA.” Ensimmäisellä lehdellä on seuraavaa tekstiä ja valokuvien yhteydessä  kuvatekstejä:

– ” Amerikkalaiset ja neuvostoliittolaiset valokuvaajat kertovat toisesta maailmansodasta albumissa LIITTOLAISET.” ( ALLIES GREAT  U.S. AND  RUSSIAN  WORLD II PHOTOGRAPHS ). ”Tapaaminen Elben rannalla. Chicago vuonna 1945. Auschwitz. Sotilaan kuolema.”

Neuvostoliitto -lehti kirjoittaa otsikolla IKUISESTI: …”Kansojen muistissa säilyvät toisen maailmansodan kaatuneet, jotka antoivat elämänsä tulevien polvien rauhan puolesta. Toukokuussa heidän haudoilleen tuodaan kukkia ja heidän urotyötään muistellaan… YK:n peruskirja edellyttää, että tulevat polvet vapautetaan sodan kauhuilta. Nämä sanat ovat juhlallisesta valasta, jonka vannoivat vuonna 1945  YK:n perustaneet  valtiot. Nyt tämä tehtävä on koko ihmiskunnan asia. Rauhantulevaisuuden ehto on sankareiden, uhrien, marttyyrien ja vapauttajien muiston säilyminen ihmisten mielissä ikuisesti.”

Lehti esittelee ”muistorikkaiden taistelujen” karttoja:

– Moskovan taistelu 30.9.1941 – 20.4.1942

– Stalingradin taistelu 17.71942 – 2.2.1943

– Taistelu Midway- ja Guadalcanalin saarten luona 4. – 6.6.1942 ja 7.8.1942 – 8.2.1943

– El Alameinin taistelu 23.10. – 4.11.1942

– Kurskin taistelu 5.7. – 23.8.1943

– Normandian maihinnousu 6.6. – 24.7.1944

– Berliinin taistelu 16.4. – 8.5.1945

– Mantshurian operaatio elokuussa 1945.  Japanin pääministeri Suzuki: ”Neuvostoliiton ryhtyminen sotaan 9.8.1945 asettaa meidät lopullisesti umpikujaan ja tekee mahdottomaksi sodan jatkamisen .”

Lehti on julkaissut seuraavia lausuntoja otsikolla ”Toukokuu 1945”:  -”Olemme täysin selvillä siitä, miten tärkeää hitlerismin tappion kannalta on Neuvostoliiton urhea ja luja vastarinta. USA:n presidentti FRANCLIN D. ROOSEVELT ja Englannin pääministeri WINSTON CHURCHILL.” – ”Ei ole yhtäkään rehellistä ranskalaista, joka ei tervehtisi ilolla Venäjän voittoa. Taistelevan Ranskan johtaja, kenraali CHARLES  DE GAULLE:” – ”Puna-armeijan sotatoimilla oli ratkaiseva merkitys Saksan häviössä. Liittoutuneiden Länsi-Euroopan joukkojen ylikomentaja DWIGHT EISENHOWER.”

Neuvostoliittolainen historioitsija, filosofian tohtori, kenraaliluutnantti Dmitri Volkogonov kirjoittaa: ” On tärkeää säilyttää kaikki: kirjeet, päiväkirjat, leikkeet rintamalehdistä ja nyt veteraanien kasetille talletetut kertomukset. Ajan myötä kaikki huomionarvoinen tulee käyttöön. erityinen sija voiton kronikassa on ollut arkistoillamme, historian henkisillä asevarastoilla… Juuri dokumenttien avulla voidaan tehdä mahdollisimman täydellisiä ja rikkaita kuvia aikanaan eläneistä ihmisistä, rakentaa menneen ajan kuvaa ja luoda kirkkaampi valo totuuteen- millainen se onkin, traaginen tai riemullinen.”

Toisen maailmansodan päättymisestä on 77 vuotta.  Puheena olevan  Neuvostoliitto -kuvalehden ilmestymisestä on  vain 32 vuotta, mutta tokkopa lehden toimitus, tohtori Volkogonov,  tuskin kukaan missään, osasi  kuvitella, mitä sen jälkeen  maailmassa , Euroopassa,  Venäjällä ja Ukrainassa,  on  tapahtunut ja parhaillaan tapahtuu.