Oodi Oodille

Juhani Ahon Seuran  vuosikokous pidettiin torstaina 21. maaliskuuta 2019 Helsingin Keskustakirjasto Oodin  Kuutio -salissa, toisessa kerroksessa.

Lehtori, filosofian lisensiaatti Tuula Uusi-Hallilan ansiokkaan kokousesitelmän aiheena oli ”Rouva Remakka – mitä Juhani Aho ajatteli Minna Canthista”. Aho näyttää ajatelleen ja  kirjoittaneen arvostamastaan  kirjailija Canthista yhtä sun toista, kuten seuraavasta katsauksesta ilmenee: ”Rouva on remakka kuin ennenkin ja epäloogillinen, mutta muuten menee kyllä mukiin.”

Nykysuomen sanakirjan mukaan, WSOY 1978, remakka   tarkoittaa remua,  meteliä, rämäkkää – ”riemun remakka” – adjektiivina raikasta, kaikuvaa, remahtavaa. Mitä kielen vivahteiden mestari Aho omana aikanaan  ”remakalla rouvalla”  tarkoitti, sitä voinee kukin vain    arvailla,  uskoakseni tässä nuorempi kirjailija pilke silmäkulmassaan kehuu kokeneempaa kollegaansa.

Juhani Ahon Seuran puheenjohtaja on   Taina Saloheimo ja sihteeri Rebekka Wiitasalo.   www.juhaniahonseura.fi

Hanne Heickell kertoi lokakuun 24 päivänä 1947 toimintansa aloittaneen kansalliskirjailijamme nimikkoseuran vaiheista ja toiminnan painopisteistä ml. Aho -päivistä, joita on järjestetty vuodesta 1980 alkaen joka toinen vuosi Iisalmella ja Ylä-Savossa. Seuraavat Aho -päivät pidetään kesällä 2020.

Myös kevään 2019 ensimmäinen lukupiiri pidetään Keskustakirjasto Oodin ryhmätilassa, toisessa kerroksessa. Teemana on  ”Dialogin lähilukua, tekstinä Rautatie -romaanin ensimmäinen luku”,  jonka on valinnut Valma Yli-Vakkuri.

Oodi on ”Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlavuoden merkkihanke”. Pää-ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennusurakoinnista YIT. Kirjaston nimi on valittu avoimella nimikilpailulla. Juhani Ahon Seura ehdotti nimeksi ”Lastua”,  ”Oodi” voitti.

Oodin esitteessä kerrotaan: ”Helsingin keskustakirjasto Oodi on meille kaikille avoin uuden ajan kirjasto Helsingin sydämessä. Lainaa kirjoja, lue lehtiä, käy lounaalla, tee töitä, hengaile, käy elokuvissa, opiskele, pidä kokous, järjestä tapahtuma, ota lasi viiniä, tutustu EU:n toimintaan, luo musiikkia, tapaa ystäviä, ompele verhot, leiki lasten kanssa, pelaa lautapelejä.  Oodi on kaikkea tätä ja vielä enemmän. Oodi on sekä kirjallisuuden talo että monipuolinen kaupunkikokemus. Tilat ovat kaikkien vapaassa käytössä seitsemänä päivänä viikossa, aamuvarhaisesta iltamyöhään.”  Kirjasto on maanantaista perjantaihin auki kello 8-22, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10-20.

Oodi Oodille!

P.S. Keskustakirjasto Oodin osoite: Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki