Pekingissä 1956 ja 2022

Kiinan kansantasavallan pääkaupungissa Pekingissä ( Beijing ) on 22 miljoonaa asukasta. Seudulla on ollut asutusta jo ainakin  3000 vuotta sitten. Kiinan kansantasavallan nykyinen presidentti on nimeltään  Xi Jinping.

Ilta-Sanomissa oli torstaina syyskuun 9 päivänä 1976 seuraava uutinen: ”MAO KUOLI. Puhemies Mao Tse-Tung on kuollut. Pekingin radio ilmoitti Kiinan kommunistisen puolueen 82 -vuotiaan johtajan kuolleen tänään Pekingissä kymmenen minuuttia keskiyön   jälkeen paikallista aikaa ( kello 18.10 eilen illalla Suomen aikaa ). Kiinan lähes 800 -miljoonainen väestö sai tiedon Maon kuolemasta kello 10 Suomen aikaa tänään.”

Kesäkuussa 1956 vieraili Kiinassa suomalaisia kansanedustajia eduskunnan puhemiehen Vieno Johannes Sukselaisen johdolla. Seurueessa oli mukana myös sonkajärveläinen kansanedustaja, maatalousministeri ja kunnallisneuvos Tahvo Rönkkö (1905 – 1993 ), joka kertoi puhemies Mao Tse-Tungin ( Mao Zedong ) tapaamisesta seuraavasti: ”Mao oli uinaileva, pehmeähkö, lihavahko.  Hän kysyi Sukselaiselta:

– Kuinka kauan aiotte olla Kiinassa?

– Noin viikon, vastasi Sukselainen, mihin Mao jatkoi: – Viipykää pitkään ja kiertäkää Kiinan maata. Ja kun meillä on paljon puutteita, kertokaa niistä meille. Aiotteko käydä Tiibetissä?

– Tuskin menemme, vastasi Sukselainen, mihin Mao: -Toivon, että menette. On sanottu, että Tiibet on ihmisen alkukehto. Siellä ihminen on ensimmäisen kerran laskeutunut puusta.”

Sitten puhemies Mao terästyi ja kysyi:

– Millaiset teillä on suhteet Neuvostoliittoon?

– Meillä on erinomaiset suhteet, vastasi Sukselainen, mihin Mao hetken ajattelun jälkeen  sanoi: – ”No niin on meilläkin, no niin on meilläkin.”

Tahvo Rönkkö  jatkoi  kotonaan Sonkajärvellä, Vänninmäen Lehtolassa,  syyskuun 12 päivänä 1979: ”Kiinan hallituksen kutsumana kierrettiin Kiinassa kaksi viikkoa. Kiinasta jäi hyvin miellyttävä vaikutelma. Ihmiset olivat erittäin kohteliaita ja vaatimattomia. Kaiken läpi paistoi vanha kulttuuri. Pekingin basaareista ostin maljakoita, joista yksi oli kauppiaan mukaan yli 300 vuotta vanha.”

Aika aikaa kutakin.  Pekingin talviolympialaiset 2022 alkavat helmikuun 2 päivänä 2022.  Suomen joukkueessa urheilevat vieremäläiset maastohiihtäjät Kerttu Niskanen ja Iivo Niskanen sekä iisalmelainen lumilautailija Rene Rinnekangas. Toivotan heille ja tietysti kaikille suomalaisille talviurheilijoille onnekasta ja menestyksellistä olympiamatkaa historialliseen Pekingiin.