Perinteisen hiihtäjiä

Nimimerkkini ”Perinteisen hiihtäjä” suorastaan vaatii muistelemaan menneitten vuosien suomalaisia perinteisen hiihtäjiä. Lapsuusvuosieni kovia nimiä olivat Veikko Hakulinen, Arvo Viitanen, Eero Kolehmainen, Veikko Räsänen, Arto Tiainen, Eero Mäntyranta ja Eljas Koistinen sekä Siiri Rantanen, Mirja Hietamies ja Sirkka Polkunen, vain  nämä mainitakseni.

Tuttavalliset lempinimet kuten Veikko HAKU-VEIKKO Hakulinen, Eero HÄMYTSAAREN ISÄNTÄ Kolehmainen, Veikko RÄSÄ-UKKO Räsänen , Arto TINTTI Tiainen,  Eljas ELEKKO Koistinen  ja Eero MR. SEEFELD Mäntyranta sekä Siiri ÄITEE Rantanen, Mirja MIRKKU Hietamies ja Sirkka TELLE Polkunen kertovat siitä, kuinka ”tekijämiehet -ja naiset” olivat hiihtäneet suomalaisten sydämiin.

Iisalmen Sanomat kirjoittaa lauantaina maaliskuun 14 päivänä 1964: ”MÄNTYRANTA lopettaa melko pian. Eero Mäntyranta oli tietenkin tyytyväinen Holmenkollenin pikamatkan voittoonsa. Jo ennen ladulle lähtöä hän mainitsi olevansa mainiossa kunnossa ja aikovansa voittaa kilpailun, mikä on paljon Mäntyrannan sanomaksi. Kun häneltä tiedusteltiin, miten kauan hän aikoo vielä kilpailla, saatiin yllättävä vastaus: -Ainakin tämän kauden loppuun. Ohjelmaa riittää myöhäiskevääseen saakka, mutta sitten…”

Samassa lehdessä N:o 61 –  1964  on myös seuraava urheilu-uutinen: ”II C, III A ja   V A I  JOUKKUEET MESTAREIKSI LYSEON VIESTIKILVASSA.”

”Iisalmen lyseo oli eilen kilpaladulla. Lähes kaikki koulun 700 oppilasta osallistui 5 x 3 km viestinhiihtoon eri sarjoissa. Kilpailupaikkana oli Luuniemen maasto lähtöpaikan oltua luistinradan läheisyydessä jäällä. Kilpailut saatiin suorittaa ihanteellisissa sääolosuhteissa.”

Valokuvan alla on teksti: ”Viidennen A:n ylivoimainen voittajajoukkue.”  Kuvassa ovat Eero Mähönen, Pekka Oikarinen, tämän kirjoittaja ( numerolapussa numero 125 ), Rauno Hyvärinen ja Juhani Karppinen. Iisalmen poikalyseo ja Iisalmen tyttölyseo olivat 1960 -luvulla mitä suuremmassa määrin Ylä-Savon yhteisiä oppikouluja, mikä näkyy myös V A :n viestijoukkueemme  kokoonpanosta: Eero Mähönen ja Pekka Oikarinen olivat Sonkajärven maalaiskunnasta, Rauno Hyvärinen ja Juhani Karppinen Iisalmen kaupungista, tämän kirjoittaja Iisalmen maalaiskunnasta.

Oi niitä perinteisen hiihdon kulta- aikoja!

Ensi viikolla alkavissa Pekingin talviolympialaisissa 2022 hiihdetään Naisten perinteinen 10 km torstaina helmikuun 10 päivänä ja Miesten perinteinen 15 km perjantaina helmikuun 11 päivänä. Jos urheilijamme  ovat terveitä ja kalusto kunnossa, suomalaiset hiihtävät huimaa mitalivauhtia, mihin luottaa nimimerkki ”Perinteisen hiihtäjä”.