Seuratessani aikamme sotia , kansainvälisiä selkkauksia ja valtioiden sekaantumista toistensa sisäisiin asioihin, ovat mieleeni tulleet Vanhan Testamentin Saarnaajan klassiset sanat: ”Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla.”
Yksinvaltiailla on liittolaisia ja suosikkeja, mutta ei ystäviä. Vuonna 1808 Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ranskan keisari Napoleon valmistautuivat kohtaamaan Erfurtin huippukokouksessa. Aleksanteri valitsi seurueeseensa kenraaliadjutanttinsa, ruhtinas Mihail Dolgorukin. Aleksanterin liittolainen Napoleon ei hyväksynyt englantilaismielisen ruhtinaan valintaa, ja niin Aleksanteri lopulta taipui lähettämään vastahakoisen suosikkinsa Suomen sotaan. Dolgoruki kaatui Koljonvirralla 27.10.1808.
Mihail Dolgoruki oli Vladimirin alueen ruhtinaan Juri Dolgorukin sukua, joka perusti Moskovan vuonna 1147. Aikakirjojen mukaan Juri Dolgoruki oli ruhtinas Vladimir Monomahin ja englantilaisen prinsessan Gitan poika. Juri Dolgoruki hyökkäsi Kiovaan, päästäkseen kaupungin suuriruhtinaaksi. Vuonna 1554 hän valtasi Kiovan. Kiovan ruhtinaiden mielestä Vladimirin ruhtinas oli ”sekaantunut Kiovan sisäisiin asioihin”, minkä vuoksi he myrkyttivät tämän keväällä 1157. Suuriruhtinaan kuoleman jälkeen kiovalaiset antoivat tälle liikanimen Dolgoruki , joka on kirjoitettu myös muodossa Dolgorukij eli Pitkäkätinen – Juri Pitkäkätinen.