”Historian professori Matti Klinge ( s. 1936- ) on kuollut. Hän kuoli sunnuntaina 86 -vuotiaana vakavaan sairauteen. Asiasta kertoi HS:lle hänen poikansa Yrjö Klinge.” ( Hilla Körkkö, Helsingin Sanomat, maanantaina 6.3.2023 ).
Lokakuun 8 päivänä 1984 olin professori MATTI KLINGEN ja hänen äitinsä AUNE KLINGEN ( 1906 – 1993 ) autonkuljettajana ja oppaana, heidän pyynnöstään, heidän nostalgiamatkallaan heidän juurilleen Iisalmella.
Peltosalmella, Kyllikinniemessä, Liisa ja Kari Aminoffin perheen kotona, rouva Aune Klinge muisteli, kuinka valtionhoitaja Carl Gustaf Mannerheim ja hänen sisarensa vapaaherratar Sophie Mannerheim kesällä 1919 matkallaan Runnin terveyskylpylään pysähtyivät Kyllikinniemessä kahville. Äidin ja pojan yhteinen matka sukunsa tärkeille paikoille ja äidin muistoihin jatkui Apteekinmäelle ja vuonna 1869 valmistuneelle Apteekkikartanolle, edelleen Kustaa Aadolfin kirkolle ja Vanhalle hautausmaalle, vieraitteni sukuhaudoille, sieltä Mansikkaniemelle ja Koljonvirralle sekä Runnille.
”KLINGE ( o.s. IGNATIUS ), AUNE KYLLIKKI, rouva, Helsinki. S. 5.11.06 Iisalmessa. Vanh.: apteekkineuvos, apteekkari VÄINÖ JOHANNES IGNATIUS ja valantehnyt kielenkääntäjä AINO KYLLIKKI ASPELIN. Opp. I-II l. 16-18. Keskikoulun päästötod. 23 suomal. yhteiskoulusta Helsingissä. Farmaseutti 27. Opintomatka Belgiaan ( institution Michot, Bryssel ). Puoliso v: sta 34 pankinprokuristi PAUL KLINGE. Lapsia kolme.” ( E. Jylhävaara, Iisalmen yhteislyseo 1896 – 1946, Iisalmessa 1947, Savon Sanomain Kirjapaino Oy, Kuopio 1947 ).
”LUKIJALLE. Iisalmi ei ole koskaan ollut kreivi- eikä ruhtinaskunta, mutta tuo mahtava suurpitäjä käsitti aikanaan koko Ylä-Savon, seitsemän nykyistä kuntaa, lähes puolet entisestä Kuopion läänistä. Tämän suuren alueen hengellisenä, taloudellisena ja hallinnollisena johtajana oli Iisalmen kirkkoherra. Iisalmi oli 1700 -luvulla Suomen itäisen, Porvoon hiippakunnan ja sittemmin vuonna 1850 perustetun Suomen pohjoisen hiippakunnan hyvätuloisin ja siksi perin haluttu pastoraatti. Ystävälleen professori Jakov Karlovitsh Grotille Ílja Ivanovitsh´ Lönnrot selittikin Iisalmen kirkkoherran elävän kuin kreivi, ja samoihin aikoihin sanottiin Iisalmen rovastin elävän kuin ruhtinas. Iisalmen pappilan kulttuurista kerrottiin ihaillen Pariisissa ilmestyneessä teoksessakin.” ( MATTI KLINGE, IISALMEN RUHTINASKUNTA, Modernin projekti sukuverkostojen periferiassa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki, Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2006 ).
”Matti Klinge oli Helsingin yliopiston historian professori 1975 – 2001. Sitä ennen hän opetti Sorbonnessa. Hän oli Upsalan ja Greifswaldin yliopistojen kunniatohtori ja Suomen vanhimman tiedeakatemian, Suomen Tiedesauran, esimies.”