Pushkinin kaverit Koljonvirralla 1808

Venäjän kansalliskirjailijan Aleksandr Pushkinin ( 1799-1837 ) pääteos on vuonna 1833 kokonaisena ilmestynyt runoromaani Jevgeni Onegin. Pushkinin klassikko on mielilukemistani. Myös Suomi on teoksessa läsnä. ”Mut tuolla Suomen saariston sa yllä karun kallion kai yksin harhaat. Suruhuni et lohdutusta tuoda voi, kun korvihis vain tuulet soi.” ”En kuvailuihin pysty noihin, kuin sinä, joka surevan loit Suomen neidon tarinan.” ( suom. ,  Lauri Kemiläinen, 1936 ).  Pushkinin Vladimir Lenskin ja Runebergin Sven Dufvan kohtaloissa on paljon yhteistä. Lenskin kuolema: ”Hän liikkumatta siinä makaa, on kuula käynyt sydämeen. On otsan rauha outo, vakaa, vain veri virtaa hiljalleen.” Dufvan loppu: ”Ja Sandels silloin kumartuu kuollutta katsomaan, ei tuntematon ole tuo, vaan tuttu vanhastaan; mut alla hänen rintansa punoittaa nurmi nyt, on luoti käynyt sydämeen, on veri ehtynyt.” ( Suom., Paavo Cajander ) . Venäläinen kriitikko Belinski on sanonut Pushkinin runoelmaa ”venäläisen elämän ensyklopediaksi” eli tietosanakirjaksi.
Runoilija, pataljoonanadjutantti Konstantin Nikolajevitsh Batjushkov palveli syksyllä 1808 kenraali Tutshkovin  joukoissa Iisalmella ja Koljonvirralla.  Lohtajan aselepoviikkoina hän oli majoittunut Ulmalaan, Koljonvirran taistelun jälkeen hän majaili Iisalmen pappilan pihapiirissä. Sodan jälkeen hän kirjoitti aseveljelleen paroni von Pahlenille Riikaan kirjeen, runoillen Koljonvirran itäpuolella aamuyöllä  11.11.1808 käydystä kamppailusta, josta seuraava sitaatti: ”Muistatko, kasvatti kunnian, Indesalmen? Kauhean yön?” ( Suom., Marjo Määttänen, 1997 ). Vuonna 1987 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco vietti  Batjushkovin syntymän 200 -vuotisjuhlavuotta.  Venäjällä Batjushkovia pidetään Pushkinin edeltäjänä ja opettajana. Moskovassa 1987 ilmestyneessä Batjushkovin runokoelmassa ”Stihotvorenija”, esipuheessa, sanotaan, että ”tietoisuudessamme Batjushkov mainitaan – Pushkinin rinnalla”. Pushkin kutsui Batjushkovia ”ihmemieheksi”. He olivat tavanneet  Pushkinin vanhempien kotona Moskovassa. Heidän tuttavuutensa oli alkanut Pietarin lähellä Tsarskoje Selon lyseossa, jossa Batjushkov oli vieraillut Pushkinin luona.
Kreivi, luutnantti   Fedor Ivanovitsh Tolstoi ja vänrikki Ivan Petrovitsh Liprandi palvelivat syksyllä 1808 Iisalmella ja Koljonvirralla ruhtinas Dolgorukin esikunnassa. Tolstoi, jota ruhtinas kutsui Fedor -sedäksi, oli Dolgorukin henkilökohtainen adjutantti. Kreivi Tolstoi oli kirjailija Leo Tolstoin sukulainen. Koljonvirran taistelussa iltapäivällä 27.10.1808 Tolstoi ja Liprandi yhdessä kohottivat tykinkuulasta kaatuneen ruhtinaan päätä. Liprandi kirjoitti päiväkirjaansa: ”Virkalakkia ja piippua hänellä ei enää ollut, mutta kaukoputki oli pusertunut hänen vasempaan käteensä.” Ennen taistelua Tolstoi ja Liprandi asuivat Dolgorukin esikunnassa Paloisilla, Lindbergin nimismieskartanossa, nykyisellä Koivikon tilalla. Taistelun jälkeen Tolstoi lähti saattamaan ruhtinaan palsamoitua ruumista Pietariin. Liprandi asettui kenraali Aleksejevin esikunnan mukana Fredriksdalin kartanoon, jossa oli  kaksi sivurakennusta.
Kreivi Tolstoi, seikkailija ja kaksintaistelija, sittemmin eversti, säilytti ruhtinas Dolgorukin asetakin sotamuistona kuolemaansa saakka. Tolstoi oli runoilija Batjushkovin ystävä, kuuluen myös kirjailija Pushkinin seurapiiriin (  L. A. Tsherenski, Pushkin ja hänen seurapiirinsä, Leningrad 1988 ). Kun Pushkin sai huhtikuussa 1829 myöntävän vastauksen kosintaansa  Natalia Nikolajevna Gontsharovalta ( 1812-1863 ) ja tämän äidiltä, toimi Tolstoi puhemiehenä. Vänrikki Liprandi, sittemmin kenraalimajuri, sotahistorioitsija, kriitikko, elämäkertakirjailija,  Venäjän hallituksen asiamies ja todellinen valtioneuvos, kuului Pushkinin seurapiiriin. Liprandi julkaisi Pushkinista laajat muistelmat. Liprandi oli kirjojen keräilijä, jonka rikasta kirjastoa, erityisesti serbialaista kirjallisuutta, Pushkin käytti hyväkseen. Liprandi oli Pushkinin Laukaus -kertomuksen Silvion , kaksintaistelijan ja mestariampujan, esikuva.