Rakas Mamma!

”Paris, 12 p. I.90

Rakas Mamma!

Monet monituiset kiitokset kirjeestä, jonka juuri sain palatessani kaupungilta. Kiirehdin heti kirjoittamaan, että olen terwe kuin pukki. En ole milloinkaan woinut paremmin. Yhteen aikaan yritti tulla tukalaksi yskän kanssa, mutta kakistin sen pois ja nyt en edes rywikään, kun ostin willapaidat. Maha, joka mulla ei aina ole kunnossa kotipuolessa, on täällä mitä paras. Sillä ruoka ja wiini on mainiota. Laihtunut olen niin että waatteet, jotka tultuani teetin, eiwät tahdo enää sopia. Mutta se on waan terveydeksi.

… Alan aika hywin  wiihtyä, kun alan ymmärtää kieltä ja sitä puhuakin. Se Kalle kun paiskautui kihloihin. Koettakoonhan hänkin osastaan. Kunpa sattuisin häiksi niille seuduille…

Nyt on jo iltamyöhä, kun tätä kirjoitan, wiinilasi edessä ja tuossa tuolilla pussakka teeleipiä. Ilma on tänään ollut kaunis, melkein kesäinen. Naiswäki kulkee leninkisillään ja awopäin kadulla. Rahaa täällä tahtoo mennä, mutta sittepä häntä tienaa kotona lisää. Ei ole kuitenkaan wielä puutetta ollut. Käwin tänään räätälissä tilaamassa hywät herraswaatteet.

Terweisiä paljon papalle ja kaikille muillekin. Jos ei aina tulisi kirjoitetuksi, niin elkää huolehtiko. Jos multa mitä puuttuu tai sairastun, niin kyllä saatte tietää.”

Kirjekuoressa on seuraava osoite: ”Rouwa Emma Brofeldt, Iisalmi, Finlande.” Kirje on päivätty Pariisissa tammikuun 12 päivänä vuonna 1890. Kirjeen on kirjoittanut kirjailija Juhani Aho äidilleen ruustinna Emma Brofeldtille ( 1836 – 1899 ), Iisalmen Isoon-pappilaan, Kirkonsalmen itärantamalle. Aho on kirjoittanut vastauskirjeensä Pariisin asunnossaan Montmartrella ( Marttyyrien vuori ), katusoitteessa 9, Rue Menessier, kuudennessa kerroksessa; katu on nykyisin nimeltään  Rue Aristide Bruant.

Lähde: Juhani Aho ja hänen aikaansa, Kuvateos, toim. Antti J. Aho, WSOY, 1948.

Jälkikirjoitus: Kirjoitan tätä Äitienpäivänä 2023 Iisalmen Kirkonsalmella. Koska äitini kuoli nuorena jo vuonna 1955, minä en voi  enää lähettää hänelle kiitoskirjettä, mutta ajattelen ja ikävöin äitiäni paljon. Tänään toivotan Teille äideille  ja isoäideille ja  Teidän perheillenne hyvää Äitienpäivää sekä hyvää kevättä ja kesää 2023.