Rakkaudesta kotiseutuun

Filosofian tohtori Tuija Saarisen  mukaan ”kotiseututyö on kokonaisvaltaista toimintaa kotiseudun hyväksi”. Kotiseututyömme juuret ovat 1600 -luvun Ruotsissa. Ensimmäiset suomalaiset kotiseutuliikkeet on perustettu 1890 -luvulla. Suomessa on nykyisin jo lähes 400 paikallismuseota; Ylä-Savon Kotiseutumuseo  Paloisten Pikkuhaassa  Virrankadun varressa  avasi ovensa yleisölle kesäkuussa 1964. Museon savupirtissä on yli 300 vuotta vanha kiviuuni, joka on Kiuruveden Heinäkylästä, maallikkosaarnaaja Aku Rädyn ( 1897 – 1965 ) talosta.
Vuosi 2017 on itsenäisen Suomen 100 -vuotisjuhlavuosi – ”Suomi Finland 100”. Yksi valtakunnallisista hankkeista on nimeltään ”Rakkaudesta kotiseutuun” ( www.vnk.fi ).  Suomen Kotiseutuliiton johdolla ”kerätään maamme seurantalojen tähtihetket ja tarinat ja päivitetään ajatus kotiseudusta”. Juhlavuoden yhteinen, yhdistävä kansallinen teema on ”yhdessä- tillsammans – together”: tehdään yhdessä.  Ohjelmassa on myös ”Sata koulua” -hanke; suomalaiset koulut kautta maan kokeilevat uusia tapoja opettaa ja oppia, yhteistyössä on  mukana asiantuntijoita  ympäri maailmaa. Paljon lainatun määritelmän kulttuuri on kuulumista johonkin; voimme myös sanoa, että kotiseutuun kuuluminen on kulttuuria.
Ylä-Savon Kotiseutuyhdistys ry viettää parhaillaan 70 -vuotisjuhlavuottaan. Myös Iisalmen lyseolla on merkkivuosi, perustamisensa  120 -vuotisjuhlavuosi.  Iisalmen lyseon ja aikuislukion 120 -vuotisjuhla, samalla ylioppilas-, ja itsenäisyysjuhla, on lauantaina joulukuun 3 päivänä 2016. Ajatus kotiseutumuseon ja kotiseutuyhdistyksen tarpeellisuudesta ja perustamisesta heräsi Iisalmen yhteislyseon kaksipäiväisissä 50 -vuotisjuhlissa syyskuussa 1946. Ensimmäisenä asiasta puhui lehtori Tauno Räisänen. Kotiseutuhanketta ajamaan koottiin toimikunta, johon kuuluivat toimitusjohtaja Evert Wilhelm Åberg, kenraalimajuri Antti Kääriäinen, opettaja Edit Heikkinen, rehtori Einari Jylhävaara sekä kunnankirjuri Juho Pehkonen ja kansanhuollonjohtaja Johannes Lukkarinen ( Iisalmen yhteislyseon historia 1896 – 1946, Iisalmi 1947 ).  Puheenjohtajansa  Åbergin johdolla työryhmä pani tuulemaan. Iisalmen Kotiseutuyhdistys, sittemmin Ylä-Savon Kotiseutuyhdistys, perustettiin kaupungin kansakoulun juhlasalissa jo marraskuun 17 päivänä 1946. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Åberg ja sihteeri-toiminnanjohtajaksi Tauno Räisänen, joka sittemmin kirjoitti Iisalmen kaupungin historian 1860 – 1930.  Sen jälkeen kun Ylä-Savon ensimmäinen teollisuusneuvos E. W. Åberg ja hänen puolisonsa rouva Hedwig Frohne vuonna 1955 perustivat OLVI -säätiön, ovat OLVI -säätiö ja Olvi Oyj jatkuvasti arvokkaalla tavalla tukeneet Ylä-Savon Kotiseutuyhdistystä ja Ylä-Savon Kotiseutumuseota. Nykyisin Ylä-Savon Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana toimii opetusneuvos Matti Pehkonen; museoamanuenssi on Anna-Maria Holmstedt.