Runnista ja Kiuruvedestä

Snellman -kesäyliopiston  Sanomalehtikahvilan kevätlukukausi alkoi Kahvila Hillassa tiistaina 9.2. kello 10.00. Esillä oli ajankohtaisia asioita, kuten Syyrian sota ja sen vaikutukset. Totesimme, että Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti valtiopäivien avajaispuheessaan kirjailija Jyri Paretskoin ”tolkun ihmiset”-kirjoitusta ja Iisalmen Sanomia. Noteerasimme Iisalmen Sanomain ja Savon Sanomain uutisen siitä, että kirjailija Antti Heikkinen kirjoittaa elämäkerran Oulun yliopiston kunniatohtorista, teollisuusneuvos Einari Vidgrenistä.  Vaihdoimme ajatuksia asioista, joissa Ylä-Savon yhteinen edunvalvonta voisi näyttää voimansa.
Jo kansalliskirjailijamme Juhani Aho pohti kotiseutunsa ihmisten ominaispiirteitä, nauttien ihmistensä kielikylvyistä sekä  huumorista, joka oli pikemminkin keventävää leikinlaskua kuin leveää ”lottuutusta”. Sanomalehtikahvilassa luin ääneen keskiviikkona 27. tammikuuta ilmestyneessä Kiuruvesi -lehdessä julkaistun uutisen: ”Kiuruveden osasto. Kotiseutuneuvos Lauri Winberg iloitsi matkamessujen Kiuruveden osastolla, että kiuruvetisten kanssa yhteistyössä on Runnin kylpylä.  Kotiseutuneuvos päätti muiden hymistellessä hyväksyvästi, että ”tällä päivämäärällä Runni liitetään Kiuruveteen”. Iisalmelaisten vielä nikotellessa uutista, Lauri Winberg – naurussa suin – perusteli päätöstään sillä, että nykyinen Spa Runni sijaitsee Kiurujoen rannalla.  Minä luin Ernst Lampenin kirjasta ”Suomea ristiin rastiin” ( Otava,  Helsinki 1917 ) seuraavaa tekstiä: ”Iloisimpia vaimoihmisiä, joita minun tielleni on sattunut, oli muuan juuri tästä mustasta korvesta.  Minä tutustuin Anna Sohv’ Ryynäseen Runnin terveyslähteellä Kiuruvedellä.”
Yksi tieto johtaa toiseen ja kolmanteen.  Ernst Lampen,  sittemmin sukunimeltään Lampen-Iso-Keisari ( 1865-1938 ) antoi ystävälleen kirjailija Ilmari Kiannolle lempinimen Iki-Kianto. Ernstin veli rovasti Walter Lampen vihki Helsingissä Bulevardinkadulla, Edla Soldanin kotona, 21.9.1891 avioliittoon luokkatoverinsa Juhani Ahon ja taiteilija Venny Soldanin.
PS.  Seuraava kysymys on yli 100 vuoden takaa: ”Mikä on Iisalmi? Se on pieni kaupunki lähellä Runnia.”