Sanomalehtikahvila

Onnittelen lämpimästi Kahvila Hillan omistajia ja kahvilayrittäjiä Jaana Väisästä ja Hanna Kortelaista sekä kahvilan koko henkilökuntaa  hienosta menestyksestä Pauligin kilpailussa! Kilpaileminen maamme  30 parhaan kahvilan finaalissa kannustaa varmasti kaikkia muitakin Iisalmen ja Ylä-Savon kahviloita uskomaan omaan juttuunsa, kuten on tapana nykyisin lausua  omasta liikeideasta ja osaamisesta.   Snellman-kesäyliopisto oli tänään 1.6.  kutsunut minut Iisalmen kulttuurikeskukseen kahvikupin ääreen pohtimaan Sanomalehtikahvilan avaamista Iisalmeen syksyllä 2015.  Paikalla olivat emeritus ylituomari Risto Hakkarainen, kotiseutuneuvos Seppo Kononen sekä Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin ja Snellman-kesäyliopiston Iisalmen toimipaikan koulutuskoordinaattori Sari Partanen.
”Snellman-kesäyliopistoa ylläpitävä Snellman Instituutti ry on Pohjois-Savon alueella toimiva, alueellista yhteistoimintaa edistävä koulutus -ja kulttuuriorganisaatio.” Iisalmen toimipaikan koulutustarjonta on monipuolista ja tasokasta, tarjolla on digitaalisten oppimateriaalien tuotantokoulutusta opettajille, avointa yliopistotoimintaa ja  Lasten yliopistotoimintaa. Ikääntyvien yliopistossa kerroin vuosia sitten aiheesta ”Koljonvirran taistelu 1808  ja maailmankirjallisuus”. Snellman-kesäyliopiston koti on Kuopiossa katuosoitteessa Asemakatu 7. Iisalmen toimipaikan Sari Partasen työhuone on Iisalmen kulttuurikeskuksessa osoitteessa Kirkkopuistonkatu 9.
Kuopiosta saapuneet Risto Hakkarainen ja Seppo Kononen ovat Sanomalehtikahvilan isiä ja isäntiä. He ovat  jo vuosia vetäneet Kuopiossa Korttelimuseon kahvilassa ilmapiiriltään mukavaa ja vilkkaasti keskustelevaa Sanomalehtikahvilaa. Taustavoimana on Snellman-kesäyliopisto. Sanomalehtikahvila on auki kuukauden toisena keskiviikkona kello 1o.15 – 11.30 vai voisiko sanoa, että kello 10.15 alkaen puolitoista tuntia.  Kahvilan isäntä avatessaan keskustelun voi ottaa esille ajankohtaisen asian, joka usein on luettavissa päivän sanomalehdistä, kuka tahansa voi avata keskustelun valitsemastaan teemasta tai kahvilaan saatetaan kutsua vieras alustamaan lyhyesti erikseen sovitusta asiasta. Vapaamuotoinen keskustelu on kuitenkin se Sanomalehtikahvilan juttu. Kahviakin on tarjolla pientä korvausta vastaan.
Kun kuuntelin  Risto Hakkaraisen ja Seppo Konosen kerrontaa Kuopion Sanomalehtikahvilasta ja heidän  kokemuksistaan, tuli mieleeni entisajan ajattelijan sanat: Jos voit antaa pojallesi vain yhden asian, anna hänelle innostusta.  He kertoivat, että tärkeintä on puhe, Sanomalehtikahvila täyttyy kerran kuukaudessa kahvikupin ääressä sanomalehtien äärellä syntyvästä puheesta, ajankohtaisista ja kiinnostavista asioista. Ajattelin, että kohtaaminen olisi keskeinen idea, ihmisten ja asioiden kohtaaminen.  Minut kutsuttiin varmaankin syyskuussa 2015  avattavan Iisalmen Sanomalehtikahvilan toiseksi isännäksi. Kaverikseni saan kotiseutuneuvos Lauri Winbergin. Emäntää  etsitään. Paikka selviää kuluvan kesän aikana.  Soili Meklin ja Sari  Partanen huolehtivat käytännön järjestelyistä. Sanomalehtikahvila on Ikääntyvien yliopiston toimintaa, mutta kahvilaan ovat tervetulleita  kaikenikäiset. Kahvilaa pidetään talkoo-ja yhteistyöhengessä. Tuntuu mukavalta heittäytyä uuteen asiaan, kuin seikkailuun, kuin matkailija, joka ei voi tietää, mitä matkalla lopulta tapahtuu ja mihin kaikkeen  se  vie.
 

Kommentit

  • Ulkopuolinen

    Kun olisi kunnon keskustelukerhoja, edes netissä. Miksi Sanomalehtikahvilakin tyytyy puoleentoista tuntiin kuukaudessa? Eihän täkäläinen siinä pääse jutussa alkuunkaan.

  • Obadja

    Puolitoista tuntia kerralla on optimaalinen aika, ettei mene jahvarttuuks ja vatuloenniks. Kerhokerrat voi järjestää myöhemmin tarpeen mukaan. Korrektiin keskusteluun olisi mielestäni uudehko kahvila Savonkadulla Rossoa vastapäätä ihanteellinen paikka. Myös oma puoliavoin huone, jossa ajatus voi lentää vapaana kuin hiirihaukka.

Kommentointi on suljettu.