Siihen aikaan kun isä lampun osti

Aika aikaa kutakin.

Filosofian tohtori Vilho Suomi ( 1906 – 1979 ) kirjoittaa ”Nuoren Juhani Ahon mestarinovellista”: ”Sillä novellilla, lastulla, tai miksi sitä nimitettäneenkin… on harvinaisen loistava esikoisasema sekä sen kirjoittajan omassa henkilökohtaisessa historiassa että laajemminkin, suomalaisen kirjallisuuden historiassa.”

”Siihen aikaan kun isä lampun osti” -lastun syntymävuosi on 1882. Seuraavana vuonna 1883 nimimerkki ”Jussin” kertomus palkittiin Savo-Karjalaisen Osakunnan kirjoituskilpailussa parhaana.  Osakunnan vuosijuhlassa viipurilainen   professori Julius Krohn ( 1835 – 1888 ) luki ”lampunostojutelman” ääneen. Kuopiossa syntynyt Suomen Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston professori August Ahlqvist ( 1826 – 1889 )  taputti ”Jussi Siltasta” olalle ja sanoi:

– ”Se on Herran lahja, se on Herran lahja.”

Karl Brofeldt eli Kalle Aho ( 1865 – 1936 ) kirjoittaa veljelleen 20.3.1883 Kuopiosta: ”Kiitos kertomuksesta. Mainiosti kuvattu, ei parane, vaikka itse Gogol olisi ollut kuvaamassa. Näytin sen rva Canthille. Ihastui kieleen ja mainioon kuvaamiskykyysi. Canth: ´eläköön savolainen novellien kirjoittaja!´”

Kuvateoksessaan ”Juhani Aho ja hänen aikaansa”, WSOY 1948, kirjoittaa Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon poika Antti Juhani Aho:

”Lampunostojutelmassa on paljon todellisuuspohjaa. Mansikkaniemellä Brofeldteille todella ostettiin ensimmäinen lamppu, siihen saakka oli poltettu vain pärettä ja kynttilää. Katosta oli riippunut kuin läkkipellistä tehty teevati ja siinä oli ollut kynttilä piikissä kiinni. Lasia ei ollut. Oli kynttiläjalkojakin vaskesta ja kuparista, joita kuljetettiin huoneesta toiseen, ei koskaan poltettu kynttilää tyhjässä huoneessa.  ÖLJYLAMPUN HANKKIMINEN OLI SIIS TODELLA SUURI TAPAUS KAPPALAISENKIN KODISSA. Uutta lamppua tietysti ihailtiin kovasti ja sen valossa Brofeldt saattoi paremmin kirjoittaa saarnansakin iltasella.”

Tohtori Vilho Suomi kirjoittaa, WSOY,  ”kuinka hiljaisin ja huomaamattomin keinoin tulos  ( murrosajan kuvaus ) saavutetaan, siitä kelpaa esimerkiksi seuraava mainio kohta:

”Ruokalevon jälkeen kantoi istukas-Pekka jäisen pärepölkyn sisään ja romahutti sen olaltaan lattialle, niin että koko tupa hytkähti ja ÖLJY LAMPUSSA LIIKAHTI.”