Sonkajärvi 100, Vieremä 100

– ”Virkeitä satavuotiaita juhlitaan tänä vuonna. Ylä-Savon sydämessä, Vieremällä ja Sonkajärvellä, on juhlan aika. Tänä vuonna on tarjolla paljon koettavaa kaikenikäisille… 100 -vuotiaat juhlivat iloisesti pitkin vuotta. Vieremällä kylien tapahtumia, Sonkajärvellä Eukonkantoa ja teatteria.” (  Tarja Tikkanen, Iisalmen Sanomat , tiistaina 11.1.2022 ).

Toimittaja, kirjailija ja kansakoulunopettaja  SANTERI RISSANEN ( 1880 – 1939 ) on päättänyt kirjoittamansa  ”Iisalmen entisen pitäjän historia” -teoksensa, Kuopio 1927, seuraavissa tunnelmissa:

– ”Iisalmen, Sonkajärven ja Vieremän kuntien viimeisin yhteinen kunnanvaltuuston ja samalla muidenkin kunnallisten elimien kokous pidettiin 29 päivänä joulukuuta 1921. Iisalmen entisen pitäjän lähes 300 -vuotinen olemassaolo oli päättynyt.

Esitys Iisalmen entisen pitäjän 300 -vuotisista vaiheista päättyy tähän. Pitäjän pitkällä taipaleella on koettu paljon. Korvesta on Iisalmi kohonnut. Vilu, nälkä ja vihollinen ovat sitä valoisten aikojen välillä vainonneet. Se on kilvoitellut kuitenkin kauniin kamppailun. Missä muinen esi-isien kirves ensi kerran koskemattomaan korpeen kajahti, siellä avartuvat nyt väkirikkaat asuinalat koteineen, kontuineen, kylineen ja kirkkoineen. Missä kerran ensikaski sauhuaan suitsutteli, siellä nyt taajat viljavainiot terää tekevät. Ja missä kerran näiden seutujen karhea kansa pienissä pirteissään lapsen hartaudella kirjavalistuksen tietoa tavaili, siellä nyt sadat opinahjot sivistyksen siementä jakavat. Kiitollisin ja kunnioittavin mielin  saavat näiden seutujen nykypolvet katsoa ENTISPOLVIEN SATAISVUOTISTA KÄTTEN TYÖTÄ. Luja on se pohja, jolle niiden on pitäjän jakopitäjinä taas tulevien polvien parhaaksi saamaansa 300 -vuotisperua vaalien viljeltävä. Korkein tätä työtä suosiollaan siunatkoon!”

Santeri Rissasen historiateoksen lopussa on valokuva, jossa kokouspaikkansa edessä lumisella pihamaalla seisaaltaan  poseeraavat karvalakkeineen  ”Iisalmen jakamattoman kunnan viimeisimmät kunnanvaltuutetut”.

Toimittaja Tarja Tikkasen jutussa, Tarja Tikkasen ja Päivi Laitisen ottamien arkistokuvien,  alla ovat seuraavat kuvatekstit: ”Sonkajärvellä tähyillään jo ensi kesään, jolloin taas kannetaan eukkoja juhlan kunniaksi olipa koronaa tai ei.” ”Vieremällä juhlahumua todistaa tietysti myös Matin ja Liisan patsas keskellä kirkonkylää.”