"Sota ei ole leikkiä"

Intian ”suuri sielu” Mahatma Gandhi syntyi tasan 145 vuotta sitten. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous  on julistanut   Gandhin syntymäpäivän 2.10.  kansainväliseksi väkivallattomuuden päiväksi – International Day of  Non-Violence. Äskettäin edesmennyt kirjailija, kätilö ja kenttäsairaalalotta  Anna Luoto kirjoitti nähneensä ”sodan armottomat kasvot”. Viime sotiemme sotainvalideja, joita oli 96 000, on elossa 4800. Puolisojäseniä on 11 500.  Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piirissä on 214 jäsentä.  Iisalmen Seudun osastossa on 24 jäsentä, puolisoita 76.
Ensi vuosi on SotainvalidienVeljesliiton 75 -vuotisjuhlavuosi. Veljesliiton juuret ovat Runnin kylpylässä ja Runnin kesässä 1940.  Rehtori Mirja Ronni kirjoitti  Runnilla hoidettavina olleiden talvisodassa haavoittuneiden muodostaneen  Runnin ”Rautaritarikunnan”, joka oli päättänyt ajaa oman valtakunnallisen liiton perustamista.  Sotainvalidien Veljesliitto perustettiin Jyväskylässä 18.8.1940.
Sotainvalidien Veljesliiton Pohjois-Savon piirin 70 -vuotisjuhla on Kuopion Musiikkikeskuksessa  tiistaina 21.10.2014. Juhlapuheen pitää sotainvalidin poika, emerituspiispa Wille Riekkinen. Kesäkuussa 1955  Suomen Kuvalehti kertoi Sotainvalidien Veljesliiton 15 -vuotisjuhlaan Helsinkiin saapuneista sotainvalideista: ”Sotasokeista osallistui katselmukseen puolet, 80 miestä. Heidän, samoin kuin heidän edellään rullavaunuissa työnnettyjen vaikeavammaisten ryhmä järkytti katsojat katuvierillä kyyneliin saakka. On kuitenkin hyvä muistaa, että näiden miesten on kestettävä osansa kyynelittä. – Heidän takanaan naisinvalideja.” Syyskuussa 1997 tasavallan presidentti Martti Ahtisaari avasi  53. Sotainvalidien viikon, jonka teemana oli aina ajankohtainen viesti: ”Sota ei ole leikkiä.”