Squire Hellman and other Stories

Kuningatar Viktorian ( 1819 – 1901 ) valtakaudella ja viktoriaanisella aikakaudella, 130 vuotta sitten, ilmestyi Lontoossa englanniksi kokoelma kirjailija Juhani Ahon kertomuksia ja lastuja, nimeltään ”Squire Hellman and other Stories – Hellmannin Herra ja muita kertomuksia”.

Teoksen sisältö on seuraava:

–  Introduction ( Johdanto )

– Squire Hellman ( Hellmannin Herra )

– When Father Brought Home the Lamp ( Siihen aikaan kun isä lampun osti )

– Pioneers ( Uudisasukkaat )

– Loyal ( Uskollinen )

Julkaisun takana  on ”T. Fisher Unwin, Paternoster Square, London”. Teoksen kustannustoimittaja ja kääntäjä  – ”Editor and Translator” – on R. Nisbet Bain, joka on päivännyt johdantonsa marraskuussa 1892 – ”November, 1892”.

Lontoossa syntynyt Robert Nisbet Bain ( 1854 – 1909 ) työskenteli British Museum´ssa. Hän oli erittäin kielitaitoinen historioitsija ja kielitieteilijä. Nimilehdelle on painettu ”Pseudonym Library”.

Squire Hellman eli Hellmannin Herra vuodelta 1887 on kaunokirjallinen kertomus, mutta iisalmelaiset aikalaiset näyttävät olleen varmoja, ( kuten ”pääsyyllinen” itsekin ) , kuka on Hellmannin Herran esikuva. -”Iisalmella oivallettiin heti, ketä Aho oli käyttänyt ´mallinaan´ HELLMANNIN HERRASSAAN.  ´Hovin ( Paloishovin ) Neelmanni´eli Marjoniemen ´posessionaatti´oli siksi tunnettu henkilö Iisalmella, ettei kukaan voinut olla huomaamatta yhtäläisyyksiä luonteissa ja eräät tutut jo miltei kaskuiksi muuttuneet tapaukset kerrottiin melko verhottomasti, vieläpä vahvoin tehostuksin.” ( Antti J. Aho, 1951 ).

Johan Adolf Snellman syntyi Tervolassa heinäkuun 12 päivänä 1827 ja kuoli Iisalmella maaliskuun 21 päivänä 1892. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli rouva Maria Amalia Zidén.  Maanviljelijä, kirkonisäntä J. A. Snellman perheineen viljeli Iisalmen maalaiskunnassa Ritoniemen ja Marjoniemen maatiloja.  Hän oli 23 vuotta eli vuosina 1850 – 1873  Paloistilan vuokraaja, Iisalmen Paloisilla, Paloisvirran ja Paloisjärven eteläpuolella. ”Näin ollen Paloisten uudelleen kunnostamisen suorittajaksi tuli Johan Adolf Snellman, tarmokas ja taitava maanviljelijä, mutta samalla mies, joka osasi PITÄÄ EDUISTAAN KIINNI ja niitä kartuttaa…  -1850 -luku, jolloin Johan Adolf Snellman vasta sivuutti 30. ikävuotensa, näyttää hänen johdollaan Paloistilan vaiheissa olleen erittäin voimaperäistä rakentamisen, muokkaamisen ja uudisraivauksen aikaa.” ( T. Räisänen, 1959 ).

Juhani Aho ja Johan Adolf Snellman lepäävät Iisalmen Vanhalla hautausmaalla.

Robert Nisbet Bain lepää suurella Brookwood´n hautausmaalla,  Surrey´n kreivikunnassa, Lontoon eteläpuolella.