Taisteleva Minna

Perjantai 19. maaliskuuta 2022 on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. ”Kanttila on keskiössä Oodin keskustelutilaisuudessa. Minna Canthin syntymäpäivää juhlitaan tänä vuonna keskustakirjasto Oodissa Helsingissä. Juhlapäivän kunniaksi Minna Canthin talo ry järjestää paikalla kaikille avoimen keskustelutilaisuuden 19. maaliskuuta kello 10.30-16 yhdistyksen puheenjohtajan Atso Almilan ( kuva sanomalehdessä ) johdolla.” ( Savon Sanomat 14.3.2022 ).

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut teoksen nimeltään ”TAISTELEVA MINNA, Minna Canthin lehtikirjoituksia ja puheita 1874 – 1896”, Kirjapaino Raamattutalo, Pieksämäki 1994. Kirjan on toimittanut Eila Tuovinen, johdannon on kirjoittanut Tellervo Krogerus, joka kirjoittaa: ”Kokoelmana Canthin kirjoitukset näyttävät myös hänen ajattelunsa loogisuuden. Suotta ei Eino Leino sanonut Minna Canthista, että tämä oli kenties koko suomenkielisen kirjallisuuden LUJIN, KOVIN, KOURAANTUNTUVIN  JA ASIALLISIN JÄRKI.”

Eila Tuovinen omisti toimittamansa teoksen minulle ”ystävällisin terveisin” jo  Aho -päivillä 1994, Iisalmella 4. heinäkuuta 1994.  Kirjasta kiittäen lainaan  huomisen merkkipäivän sekä suuren suomalaisen naisen Minna Canthin  kunniaksi puheena olevan teoksen takakannen painavaa  tekstiä:

”Vapaus, tasa-arvo ja rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?”

”Rikkaus pois ja köyhyys. Kaikille työtä ja ruokaa, siinä ensimmäinen ehto.”

”Tämä Eila Tuovisen toimittama valikoima täydentää kuvaa Minna Canthista ( 1844 – 1897 ). Canth oli paitsi kirjailija myös lehtikirjailija, paitsi taiteilija myös taistelija ja herättäjä, joka puheissaan ja kirjoituksissaan puuttui nopeasti aikansa ilmiöihin ja ongelmiin. Monet hänen esiinnostamistaan aiheista ovat yhä ajankohtaisia ja ratkaisemattomia.”

Post Scriptum: Kuluvana vuonna  on 160 vuotta kansakoulunopettajan, kirjailija Kauppis-Heikin ( 1862 – 1920 ) syntymästä. Taisteleva Minna -kirjan sivulla 237, Kauppis-Heikin valokuvan viereen,  on kirjoitettu seuraavat tiedot: ”Kauppis-Heikki oli Canthin puodissa apulaisena kesän 1885. Kirjailijoiden ystävyys jatkui senkin jälkeen. Canth puolusti Kauppis-Heikin teosta Mäkijärveläiset kirjoituksessaan Keski-Suomessa v. 1887. -Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.”

Post Scriptum 2: Esittelemäni arvoteoksen nimilehdelle sain myös seuraavan käsin kirjoitetun omistuksen,   Aho -päivillä 1994: ”Neljännen polven Kantilla Kantin täytyy kestää elämän taistelussa motto taisteluun Minna Lommi.”