Talouspakotteita

Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa  on pidetty  ”Venäjän kaupunkien äitinä”. Ukrainaa on kutsuttu Vähä-Venäjäksi.  Parhaillaan Ukraina  on vaikean kriisin keskellä.  Ukrainan taistelujen johdosta Venäjä ja Euroopan unioni ja muut länsimaat ovat ajautuneet vakavaan talouspakotteiden ja vastapakotteiden kierteeseen,  jonka seuraukset tuntuvat erityisesti Suomessa ja myös täällä Ylä-Savossa.  Talouspakotteita ja niiden seurauksia on Suomessa koettu ja kärsitty ennenkin.
Kun Ruotsi ei Ranskan Napoleonin vaatimuksista huolimatta taipunut Englannin vastaiseen kauppasaartoon,   Napoleon painosti Venäjää rankaisemaan Ruotsia ja hyökkäämään talvella  1808  Suomeen. Haminan rauhassa  17.9.1809 Ruotsi  luovutti Suomen Tornionjokea ja Ahvenanmaata myöten Venäjälle.
Perjantaina 23.11.1979 Kiuruvedellä, Honkarannan rantasaunassa meitä hikoili  eduskunnan puhemiehen Johannes Virolaisen seurassa,  Olavi Kärkkäisen ja  Veikko Hakkaraisen  toimiessa saunamajureina, yhteensä viisi miestä.  Tohtori Virolainen muisteli kesää ja syksyä 1958, jolloin hän itse oli toiminut Karl-August Fagerholmin ”yöpakkashallituksen” ulkoasiainministerinä.  Oli syntynyt vakava ”yöpakkaskriisi” Suomen ja Neuvostoliiton välille.  Neuvostoliitto oli hermostunut Fagerholmin hallituksen kokoonpanoon, pistäen taloussuhteet Suomen kanssa jäihin.
Johannes Virolainen sanoi sanat, jotka kirjoitin tarkasti päiväkirjaani: ”Kekkonen on suuri mies,  niin suurta ei enää tule. Hyvähermoinen mies, on se kantanut valtavan taakan.  Yöpakkasaikaan ei ollut syyskuussa nukkunut ollenkaan.  Oli sanonut,  että jos ei asia selviä,   hän eroaa.”