Tervetuloa, ministeri Kimmo Tiilikainen

Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liiton perinteisten Ylä-Savon maakuntajuhlien 2016  pääjuhlassa Mansikkaniemellä sunnuntaina 3.7. kello 12 alkaen pitää juhlapuheen ministeri Kimmo Tiilikainen. Hän on kotoisin Etelä-Karjalasta Ruokolahden kunnasta, missä hän toimii luomuyrittäjänä ( www.eduskunta.fi ). En arvaile, mistä ministeri puhuu, mutta valtioneuvoston työnjaossa hänen  vastuullaan ovat maatalouteen ja ympäristöön liittyvät asiat eli hän on maatalous -ja ympäristöministeri. Tiilikainen on opiskellut Joensuun yliopistossa, hän on maatalous -ja metsätieteiden maisteri sekä metsänhoitaja. Ei siis ihme, että hän ilmoituksensa mukaan harrastaa lintuja. Mielenkiintoista on, että hän harrastaa myös jalkapalloilua, kuten tasavaltamme presidentti Sauli Niinistö. Itä-Suomen ja siis myös Pohjois-ja Ylä-Savon asiat, erityispiirteet  ja vahvuudet ovat varmasti vieraallemme tuttuja.
Mansikkaniemen juhlaan kuuluu vanhaan tapaan väliaika, jolloin Juhani Ahon museon pihapiirissä ja sota-aitan 1808 luona kohdataan tuttuja, kuullaan ajankohtaiset  kuulumiset, juodaan kahvia ja maistellaan Ylä-Savon ihmeitä eli herkullisia ja rapeita muurinpohjalettuja. Tähän Mansikkaniemen henkeen ja tapakulttuuriin maakuntajuhlamme juhlapuhujan tutustuttavat leppoisissa tunnelmissa täkäläiset ihmiset, jotka mielellään kuulevat ministerin ajankohtaiset terveiset maataloustuottajien ja muidenkin viljelijöiden maksatusten hoitamisesta. Aina kun otamme kantaa maaseutuelinkeinojen toimintaedellytysten parantamiseen, kannattaa ottaa huomioon, että  Suomenkin maatalous on osa Euroopan unionin yhteistä maatalouspolitiikkaa. Siinä sitä on maatalousministerillä työsarkaa, Suomen etua ajaessaan ja puolustaessaan. Varmaan tämä näkökulma tulee Mansikkaniemellä esille. Ministerille ei tarvitse erikseen alleviivata, että Ylä-Savoa kutsutaan perustellusti Suomen maitoaitaksi. Maidontuottajiemme menestys on tärkeää koko elintarvikeketjun kannalta mukaan luettuna Lapinlahden juustotehtaan toiminnan kannalta. Itse olen aikeissa kertoa ministerille hänen edesmenneen sonkajärveläisen  virkaveljensä, kansanedustajan ja maatalousministerin Tahvo Rönkön ( 1905 – 1993 ) painavan viestin vuodelta 1979: ”Älkää koskaan luopuko Iisalmen aluesairaalasta.”
Perinteiseen tapaan juhlapuhujalle kerrotaan kirjailija Juhani Ahosta, jonka leikkipaikkana ja Pikkukirkkona oli  Mansikkaniemellä kohoava ruhtinas Dolgorukin muistomerkki, lain suojaama muinaisjäännös vuodelta 1848. Monet Ahon tuotantoon kuuluvat keskeiset lastut ja kertomukset, kuten ”Ensimmäinen onkeni” ja ” Siihen aikaan kun isä lampun osti” ovat kotoisin Mansikkaniemeltä ja Koljonvirran sillan kupeesta. Virran länsirannalla kasvoi kirjailija ja kansanedustaja Alina Augusta ( Alli ) Nissinen ( 1866 – 1926 ), jonka syntymästä tulee kuluvan vuoden Tapaninpäivänä 150 vuotta. Koljonvirran kasvatit Juhani Aho ja Alli Nissinen olivat aatteiltaan isänmaallisia Nuorsuomalaisia. Koljonvirran taisteluissa loka-marraskuussa 1808 kaatui, katosi, haavoittui tai jäi sotavangiksi noin 1500 Ruotsin kuninkaan  ja Venäjän keisarin lippujen alla taistellutta sotilasta. Ruotsalaisen Sandelsin prikaatin tappiot olivat 521 miestä, venäläisen Tutshkovin armeijakunnan tappiot olivat 958 miestä. Kaatuneet haudattiin kentälle, vain venäläisen ruhtinas Dolgorukin Paloisilla palsamoitu ruumis kuljetettiin Sortavalaan ja sieltä Laatokan yli Pietariin. Historiallinen, kaunis Mansikkaniemen ja Koljonvirran alue on myös sotilaiden kenttähauta.