”Vaka vanha VÄINÄMÖINEN, Tietäjä iän-ikuinen, Oli teittensä ajaja, Matkojensa mittelijä, Noilla Väinölän ahoilla, Kalevalan kankahilla.” Teksti on Suomen kansalliseepoksesta, professori Elias Lönnrotin runoelmasta.
On ja on ollut näillä kankailla tietäjiä, miehiä ja naisia. Perjantaina toukokuun 12 päivänä 2023 vietämme Elias Lännrotin aikalaisen J. V. Snellmanin sekä suomalaisuuden päivää. Johan Vilhelm Snellman ( 1806 – 1881 ), senaattori, valtiomies, filosofi, kansallinen herättäjämme ja ”valtioviisas vaikuttaja” oli tiedoiltaan kuin kokonainen yliopisto.
Kansakoulunopettaja, toimittaja ja kirjailija Aino Aleksanteri eli Santeri Rissanen ( 1880 – 1939 ) käytti nimimerkkiä SAV´OJAN SAMPPA. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu teos nimeltään ”Iisalmen entisen pitäjän historia, 1927, joka on kuin kokonainen arkisto. Hänen ”kuvia ja kuvauksia” kirjasensa ”Juhani Ahon synnyinsijoilta kotipoluilta ja lepomajalta”, WSOY, Iisalmessa 1922, on suoranainen helmi.
Ansioitunut kotiseutumme ja sukunsa tutkija Mikko Rytkönen on tutkinut iisalmelaisen Kulvenmäen maatilan isännän ja emännän Lars ja Lisa Lappalaisen ja heidän jälkeläistensä historiaa, tuoden aineiston käyttööni. Seuraavassa alku ”Ikämiehen muisteluksia Iisalmesta” – ” Lars Lappalainen 13.3.1842 – 1.5.1934 ”, ”Kirj. SANTERI RISSANEN”.
– ”Iisalmelaisten kesäisinä kulkuteinä olivat viime vuosisadalla missä vain kävi päinsä vesistöt ja kulkuvälineinä veneet. Vesistövarsiasukkaat tekivät kirkkomatkansakin kyläkunnittain veneillä. Miltei kaikissa tällaisissa kyläkunnissa oli yhteiset kirkkoveneet. Iisalmen Ruotaanlahdessa niitä oli kaksi, Siikalahden ”pitkä” ja Vanhalan ”iso”. Siikalahden veneessä oli kahdettoista soudut. Veneen oli ostanut Pielaveden Kirkkosaaresta Siikalahden Aatu Mähönen. Hän sitä ohjasikin. Ilmankos vallesmanni Rissanen, joka oli leikikäs mies, ristikin Aatun ”Siikalahden amiraaliksi”, eikäpä Aatu ollut arvonimestään niinkään pahoillaan. Vanhalan sinivalkoisen kirkkoveneen perämiehenä oli Vanhalan isäntä Heikki Lappalainen. Veneeseen mahtui 60 henkeä… Heikkiä vallesmanni Rissanen nimitti ”Vanhalan sulttaaniksi”. Aina kun hän ja Heikki tapasivat, tervehtivät he toisiaan että päivää sulttaani, ja jolla päivää, arvoisa aatelisto:”
Jälkikirjoitus: Lars ( Lauri ) ja Lisa ( Liisa ) Lappalainen saivat kuusi ( 6 ) lasta.
Santeri Rissasen kirjoittamissa ”ikämiehen muisteluksissa” mainittu ”leikikäs vallesmanni Rissanen” oli Santeri Rissasen isä, kruununnimismies, sotakamreeri August Rissanen, josta rehtori, historiantutkija Tauno Räisänen on kirjoittanut: ”August Rissanen oli kauppalan varsinainen perustaja.”
– ”