Turmiolan Tommin elämäkerta

Kristiinan kaupungissa vuonna 1840 syntynyt farmaseutti Johan Erik Bergman sai apteekkioikeudet kesäkuun 9 päivänä 1864. Hänen puolisonsa oli Augusta Lagus,  Iisalmen rovastin  Johan Lorenz Laguksen ja rouva  Amalia Tammelanderin tytär. Vuonna 1869 Bergmanit rakennuttivat Iisalmen kauppalaan, Haukiniemen mäelle, silloisen Ylätorinkadun, nykyisen Kauppakadun  varteen tontille numero 15 apteekkikartanon. Se  oli kauppalan suurin rakennus. Kauppalassa oli 202 asukasta ( Räisänen, 1959 ).

Bergmanit avasivat Apteekinmäellä kartanossaan Iisalmen kauppalan ensimmäisen KIRJAKAUPAN.

”Turmiolan Tommi” eli ”Turmiolan Tommin elämäkerta, kuvilla selitetty”, on kahdeksan kuvan kuvakertomus, jonka on vuonna 1858 Helsingissä toimittanut Raittiuden Seura, ”Hinta. 20 kop.hop”. Kuvakertomusta pidetään Suomen ensimmäisenä sarjakuvajulkaisuna ( Wikipedia ).  Kertomuksen  on kuvittanut taiteilija Alexandra Frosterus-Såltin, joka on maalannut myös Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkon alttaritaulun ”Kristuksen kirkastuminen – Kunnia Jumalalle”.

Turmiolan Tommin toimikuntaan kuuluivat valtioneuvos Johan Vilhelm Snellman, professori Fredrik Cygnaeus, professori Gabriel Rein, professori Mattias Akiander, professori Zachris Topelius, professori Elias Lönnrot sekä tohtori, toimittaja, Suomettaren päätoimittaja, kääntäjä ja runoilija Paavo Tikkanen (1823 – 1873 ), joka oli kotoisin Kiuruveden Hingunniemestä.

Kirjailija Juhani Aho  (s.  Johannes eli Hanne Brofeldt ) syntyi Lapinlahdella Väärnin pappilassa syyskuun 11 päivänä 1861. Kesällä 1865 kappalainen Brofeldtin perhe muutti Iisalmen Mansikkaniemelle, kirkkoherran apulaisen puustelliin.

Antti J. Aho kirjoittaa  isänsä lapsuudesta kuvateoksessaan ” Juhani Aho ja hänen aikaansa”, WSOY 1948 :

”Mansikkaniemellä 1865 – 1876. Mansikkaniemen arkea. OPIN  ALKEET:  Tässä Mansikkaniemen vanhassa pirttirakennuksessa Brofeldtin lapsille pidettiin ensimmäistä kotikoulua, jossa opettajana toimi aluksi Hanna Weisell Väärnistä, sitten ´muster´ Augusta Rantsilasta… Turmiolan Tommi oli voimakas raittiussaarna ja se oli tiettävästi ensimmäinen kirja, jonka pikku Hanne omilla taskurahoillaan osti Iisalmen kauppalasta ja toi kotiin opiksi itselleen ja sisaruksilleen. Ja se siemen ainakin lankesi hyvään maahan ja kantoi hedelmää.”

Kaikesta päätellen nuori Juhani Aho on ostanut Turmiolan Tomminsa  Iisalmen kauppalan ensimmäisestä kirjakaupasta, Apteekinmäeltä,  apteekkari Erik Bergmanin ja rouva Augusta Laguksen apteekkikartanosta.