Tutkimusretkellä Euroopassa

Eurooppa-päivä on torstaina 9. toukokuuta. Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta. Euroopan unionissa on 28 jäsenmaata. Euroopan parlamentissa on 751 jäsentä. Kansalaiset valitsevat  parlamentin jäsenet suoraan. EU -maissa äänestysoikeus alkaa yleensä  18 -vuotiaana, Kreikassa 17 -vuotiaana ja Itävallassa 16 -vuotiaana. Parlamentin jäsenet valitaan viiden vuoden välein.

Yhdistynyt kuningaskunta on 29. maaliskuuta 2017 antanut Euroopan unionin perustamissopimuksen 50 artiklan nojalla ”virallisen ilmoituksen aikeestaan erota Euroopan unionista”.

Euroopan komission viestinnän pääosasto, kansalaistiedotus,  julkaisee opasta nimeltään ”Tutkimusretkellä Euroopassa” ( Luxemburg, Euroopan unionin julkaisutoimisto, käsikirjoitus päivitetty kesäkuussa 2016 ). Opas sisältää 16 lukua mukaan luettuna ”Euroopan kielet”, joista suurin osa kuuluu kolmeen suureen kieliryhmään. Germaanisia kieliä ovat tanska, hollanti, englanti, saksa ja ruotsi. Romaanisia kieliä ovat ranska, italia, portugali, romania ja espanja, slaavilaisia kieliä bulgaria, kroatia, tsekki, puola, slovakki ja sloveeni. Muita kieliä ovat baski, bretoni, katalaani, viro, suomi, gaeli ( Skotlanti ), kreikka, unkari, iiri, latvia, liettua, malta ja kymri.

Oppaan mukaan EU ”yrittää parantaa elämänlaatua monin eri tavoin”. Esimerkkeinä mainitaan ilmastonmuutos ja ympäristö, euro, vapaus, työllisyys, vaikeuksissa olevien alueiden auttaminen ja köyhien maiden auttaminen. Euro on 19 jäsenvaltion yhteinen valuutta.

Julkaisussa  on irrotettava kirjanen ”Neljäkymmentä kuuluisaa henkilöä”, jossa todetaan seuraavaa: ”Monet maailmankuuluista taiteilijoista, säveltäjistä, viihdetaiteilijoista, keksijöistä, tiedemiehistä ja urheilijoista ovat eurooppalaisia.” Poimin 40 kuuluisuuden  joukosta 11 , joista yksi on suomalainen:

Albert Einstein, Saksa: ”Tiedemies, joka keksi vuonna 1905 suhteellisuusteorian – toisin sanoen, miten aine, energia ja aika ovat kaikki yhteydessä toisiinsa.”

Alfred Nobel, Ruotsi: ”Kemisti, keksijä ja insinööri. Hänen nimissään on ainakin 355 keksintöä, joista tunnetuin on dynamiitti. Hän jätti suuren osan omaisuudestaan jaettavaksi Nobel -palkintoina huomattavista saavutuksista viidellä eri alalla.”

Anne Frank, Alankomaat: ”Kirjailija ja samalla  yksi tunnetuimpia holokaustin juutalaisuhreja, joka kuoli keskitysleirillä 15 -vuotiaana. Hänen päiväkirjastaan on tullut yksi maailman luetuimmista kirjoista.”

Antonio Vivaldi, Italia: ”Säveltäjä, joka on säveltänyt muun muassa teoksen NELJÄ VUODENAIKAA ( 1725 ).”

Maria Callas, Kreikka: ”Oopperalaulaja, josta käytetään myös lempinimeä LA DIVINA. Hän oli yksi 1900 -luvun tunnetuimpia ja vaikuttavimpia oopperalaulajia.”

Jean Monnet, Ranska: ”Poliittinen merkkihenkilö, joka kehitti Euroopan unionin keskeisimmät periaatteet ja avusti Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisessa.”

J.K. Rowling, Yhdistynyt kuningaskunta: ”Kuuluisan Harry Potter -kirjasarjan luoja, jonka kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 450 miljoonaa kappaletta.”

Krisjanis Barons, Latvia: ”Kirjailija, joka tunnetaan dainojen – perinteisen Baltian musiikin laulujen sanojen -isänä.”

Leonardo da Vinci, Italia: ”Taidemaalari, veistäjä, arkkitehti, tiedemies, keksijä ja filosofi, joka maalasi kuuluisan muotokuvan MONA LISA ja joka suunnitteli ensimmäisen helikopterimallin jo vuonna 1493.”

Helena Rubinstein, Puola: ”Liikenainen ja HELENA RUBINSTEIN -kosmetiikkayhtiön perustaja, jonka yritys teki hänestä aikansa rikkaimman ja menestyneimmän naisen.”

Kati Levoranta, Suomi: ”Yritysjohtaja, joka johtaa maailmanlaajuisesti menestynyttä ANGRY BIRDS -pelit luonutta yhtiötä.”

Sitaatteja: ”EU on tuonut rauhan jäsenmailleen. EU tekee töitä myös saadakseen aikaan kestävän rauhan lähialueillaan ja muuallakin maailmassa… Euroopan unionilla on oma lippu ja oma kansallishymni – OODI ILOLLE  Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta.”

Euroopan lipussa on  12 kultaista tähteä sinisellä pohjalla. Unioni otti lipun käyttöön vuonna 1984. Lippu symboloi Euroopan kansoja, ympyrä kuvastaa Euroopan kansojen yhtenäisyyttä. Tähtiä on aina 12, mikä kuvastaa täydellisyyttä ja kokonaisuutta.

Euroopan unionin kartassa ovat Pohjois-Savon kunnista Kuopio ja Iisalmi. ( Euroopan parlamentti-Karttakeskus ).  Kartassa on julkaistu myös Euroopan parlamentin tehtävät:

– Säätää EU -lakeja yhdessä neuvoston kanssa

– Hyväksyy unionin budjetin

– Valvoo komission toimintaa

– Hyväksyy uudet jäsenmaat ja kansainväliset sopimukset

– Nimittää Euroopan oikeusasiamiehen

Unionin Suomen – tiedotustoimiston osoite on Malminkatu 16, 00100 Helsinki   www.europarl.fi