Tuulta, sadetta ja sotatoimia syksyllä 1808

Ilimoja on pielly  lokakuussa 2016 ja ilimoja piisoo varmaan marraskuussakin. Niitä piisasi myös loka-marraskuussa 1808 Toivalan, Iisalmen, Vieremän ja Pulkkilan välillä. Venäläisen kenraaliluutnantti Tutshkovin armeijakunnan sotapäiväkirja ( Venäjän Federaation sotahistoriallinen arkisto, Pääesikunnan sotatieteellinen arkisto, Moskova, suomentanut tohtori Juri Shikalov ) sisältää tietoja sotatoimista, mutta  melkein päivittäin merkintöjä myös  säästä.
1.10.1808 ”Kova tuuli, joka voimistui puolen päivän jälkeen, pysäytti joen ylittämisen Kelloniemeltä.”
2.10.1808 ”Loska, sade ja myrsky pysäyttivät tänään joen ylityksen yli 8 tunniksi.”
3.10.1808 ”Myrsky, loska ja sade jatkuivat koko päivän niin voimakkaasti, että ei ollut mahdollisuutta siirtää joen yli mitään koko päivänä. Etujoukko lähti liikkeelle klo 9 aamulla ja saapui Pöljän kylään klo 11, johon saapui myös ruotsalainen sotaneuvottelija eversti Fahlander, joka toi mukanaan tämän kuun 17 päivänä Lohtajan kirkonkylässä tehdyn aseleposopimuksen, jossa Iisalmen kirkonkylä on mainittu rajaksi.”
4.10.1808 ”Ilma oli tyyni, joten oli mahdollisuus viedä joen yli koko tykistö sekä rykmenttien kuormastot. Etujoukko lähti kohti Savojärven kylää.”
10.10.1808 ”Sotajoukot eivät liikkuneet. Tänä päivänä on kova sade.”
27.10.1808 Merkintä on vänrikki Liprandin päiväkirjasta: ”Päivä oli syksyisen kaunis.”
15.11.1808 ”Ensimmäinen marssi Iisalmen kirkonkylästä Vieremän kylään: tänä päivänä oli huurretta.” Samana päivänä on päiväkirjaan kirjoitettu tietoja, jotka saattavat kiinnostaa erityisesti vieremäläisiä: ”Joukot asettuivat leireihin Vieremänjoen tälle puolelle metsään, siinä missä perääntyvä vihollinen ( Sandelsin 4. suomalainen prikaati ) on polttanut sillat; pioneerikomppania lähetettiin välittömästi rakentamaan siltaa ja he tekivät töitä koko yön yli suurin vaikeuksin… Armeijakunnan päämaja oli tänä päivänä Valkeiskylässä, samassa kylässä olivat rykmenttien kuormastot, niitä vartioivat puolieskadroonaa  Mitaun rakuunoita sekä kaksi komppaniaa Navaginskin musketöörirykmentistä.”
16.11.1808 ”Toinen marssi Salahmin kylään. Satoi lunta ja on suojasää.”
17.11.1808 ”Kolmas marssi Ahoon. Vettä satoi ja on loskaa.”
18.11.1808 ”Neljäs marssi Pulkkilan kirkonkylään. Satoi lunta ja keli oli loskainen.”
Lisäksi poimin päiväkirjasta seuraavat paljon puhuvat  merkinnät:
27.10.1808 ”Kello kolme puolenpäivän jälkeen kenraaliadjutantti ruhtinas Dolgoruki lähti rohkaisemaan jääkäreitä ja pioneereja, jotka korjasivat Koljonvirran sillan,  joka sijaitsi Iidenjärvien ja Porovesijärven välisellä salmella ja jonka vihollinen oli hajottanut; ja siellä hän sai kuolettavan iskun tykistön kuulasta.”
28.10.1808 ”Tänä päivänä vihollinen palautti meille haavoittuneet ja sotavangit ilman vaihtoa.”