Ubuntu

Etelä-Afrikan edesmenneen presidentin  Nelson Mandelan eli  Madiban entinen vaimo, Sowetossa asuva  kansanedustaja Winnie Mandela näyttää riitauttaneen entisen miehensä testamentin. En kajoa  Mandelan perheen perintöasioihin, sensijaan kirjoitan joistakin niistä  havainnoista , joita puolisoni Eijan kanssa teimme  Etelä-Afrikan tasavallassa, Johannesburgissa, Sowetossa, Kapkaupungissa,  Robben Islandin museosaarella ja Hyväntoivonniemellä.
Etelä-Afrikka on kiehtova äärimmäisyyksien maa,  se on isojen ongelmien maa, mutta myös suurten mahdollisuuksien maa. Siellä on 52 miljoonaa asukasta, joista valkoisia 9%. Etelä-Afrikka on niin rikas, että se  antaa ruoka-apua muille Afrikan maille. Johannesburgin lähellä on 200 kultakukkulaa, mutta  pelkästään yhdessä  pienessä  Soweton hökkelikylässä asuu 40 000 ihmistä.  Etelä-Afrikalla on 11 virallista kieltä, lisäksi maan perustuslaissa mainitaan monia muita kieliä mukaanluettuna viittomakieli. Etelä-Afrikka on nouseva suurvalta.
Kapkaupungin edustalla merellä sijaitseva Robben Islandin  saari on entinen lepra – eli spitaalisairaala. Se on Unescon maailmanperintökohde. Tällä vankilasaarella ahtaassa  sellissä Nelson Mandela vietti 18 vuotta. Oppaina saarella toimii nykyisin  entisiä poliittisia vankeja.   Saarella on valtava monttu, jonka poliittiset vangit ovat melkein paljain käsin joutuneet kaivamaan, ilman tarkoitusta. Vuonna 1993  Nelson Mandela sai Nobelin rauhanpalkinnon.
Suomi-Etelä-Afrikka -seuran lehti on nimeltään Ubuntu. Richard Stengelin teoksessa ”Mandelan tie” on Mandela itse määritellyt ubuntun seuraavasti: ”Afrikassa on käsite, joka tunnetaan nimellä ubuntu – syvä tunne siitä, että olemme ihmisiä vain muiden ihmisten ihmisyyden kautta ja että jos haluamme toteuttaa mitään tässä maailmassa, se tapahtuu yhtä paljon muiden ihmisten työn ja saavutusten ansiosta kuin omiemme.” Nelson Mandela on sanonut myös  nämä sanat: ”Jokaisella pitäisi olla talo lähellä syntymäpaikkaansa.”
Vanhana lintumiehenä minun on ihan pakko kertoa, että Etelä-Afrikan kansallislintu on kurki!   Ne eivät ole samoja kurkia, joiden muuttoa etelään syksyisin haikein katsein seuraamme, vaan ne ovat Etelä-Afrikan omia kurkia.