Väinämöisen Viikate Mansikkaniemellä

Ylä-Savon 68. Maakuntajuhlien pääjuhlan piti olla sunnuntaina 28. kesäkuuta 2020, mutta koronapandemian vuoksi juhlaa siirrettiin. Pääjuhla voidaan kuitenkin järjestää  sunnuntaina 2. elokuuta 2020 kello 12.00 alkaen Iisalmen Mansikkaniemellä  juhlakentällä ja kirjailija Juhani Ahon museon pihapiirissä.  Käkisalmessa elokuussa 1908 syntynyt Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liiton edesmennyt  toiminnanjohtaja, sotakamreeri Aki Leinonen ylisti usein maakuntajuhlien pitopaikkaa: ”Sotahistorian kirkas lehti, ja sivistys- ja kirjallisuushistorian yhtä kirkas lehti lyövät kättä Koljonvirralla. Siinä on paljon kotiseutua, Käkisalmea ja Vuoksen niemekkeitä.”

Mansikkaniemen juhlassa kohtaavat perinteiseen tapaan kaikki ikäluokat  vauvasta  vaariin,  paikalliset ja vieraat, läheltä ja kaukaa. Juhlassa on usein ollut myös kansainvälistä väriä,  juhlakentällä ovat esiintyneet Ylä-Savon omien tanssi -ja musiikkiryhmien rinnalla ulkomaiset ryhmät, kansantanssiryhmät kuten  Rudki Puolasta, Rhodopa Bulgariasta, Assortti Venäjältä, Laodomas Kreikasta, Miromagnum Italiasta, Väike Maaria Virosta ja Podjavorican Tsekistä ( Leo Puurunen, toim., Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liiton Maakuntajuhlat 1952 – 2012, YSNL, 2013 ).

Tällä kertaa valtakunnallisen  avaustervehdyksen esittää Suomen Nuorisoseurat ry:n pääsihteeri Annina Laaksonen.

Karjalaisten tervehdyksen esittää siirtokarjalaisten tytär Vieno Kyllikki Riuttu, syntyisin Repo. Vuodesta toiseen on Vieno juhlakulkueessa, Ylä-Savon Pelimannien säestäessä tulomarssia, kantanut uskollisesti Väinämöisen Viikatteen lippua.  Suistamon Kirkonkylän Nuorisoseuran perustajia ovat olleet kirjailija Iivo Härkönen, apteekkarin rouva Hanna Wallden, opettaja Mikko Patrikka ja opettaja Stepan Toivola. Nuorisoseura on perustettu vuonna 1901. Nuorisoseuralle on annettu nimeksi ”Väinämöisen Viikate”. Ensimmäinen puheenjohtaja on ollut kirjailija Iivo Härkönen ( M. Rajamo, Suistamon seurakunnan historia, Kuopio 1944 ).

Juhlapuhuja on Ponsse Oyj:n hallituksen jäsen Juha Vidgren, joka tunnetaan myös aktiivisena kotiseutuihmisenä  sekä liikunnan ja urheilun ystävänä ja kovana ravimiehenä . Vuonna 2014 hän julkaisi kauniin teoksen  ”Niemisen kylän ruokakirja – Perinneruokaa, reseptejä ja maalaistunnelmaa Vieremän kunnan Niemisen kylältä”, valokuvat ja kuvankäsittely Timo Villanen, ulkoasu Satu Huttunen ( Painotalo Seiska Oy, Iisalmi 2014 ). Parhaillaan hän rakennuttaa  Vieremän Koiton legendaarisen Rientolan  paikalle ”uutta kylätaloa”, josta hän on sanonut, että ”teen tämän rakkaudesta tanssimusiikkiin ja Vieremään” ( Petri Karvinen, Savon Sanomat 21.5.2020 ).

Juhlan päätössanat lausuu Keskusseuran puheenjohtaja Anu Hynynen, juhlan juontaa jo tuttuun tapaan Marjatta Miettinen.

Ylä-Savon Nuorisoseurojen Liiton toiminnanjohtajana palvelee nykyisin Kyösti Marin. Hänen edeltäjiään ovat olleet Aki Leinonen ja Ismo Partanen. Kotiseutuneuvos, Hermanni Leo Puurusen toimittamassa  historiateoksessa kerrotaan ”Aki Leinosen ajasta 1956 – 1982”, ”Ismo Partasen kaudesta 1983 – 1988” sekä ”Kyösti Marinin ajasta” vuodesta 1989 alkaen.  Ylä-Savon Maakuntajuhlien valtakunnallisesti noteeratun pitkän ja katkeamattoman historian eräs  salaisuus on mielestäni tapahtuman ennustettavuudessa, tiedetään mitä on odotettavissa, sekä siinä, että vaikka on uudistettu ja uudistuttu ,  perinteitä on kunnioitettu ja kunnioitetaan.

 

Jätä kommentti

*