Veljeä ei jätetä

”Sotainvalidien Veljesliitto tapaa jäsenensä Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Veljeä ei jätetä -kampanjan merkeissä”, kirjoittaa Veljesliiton tiedottaja Marja Kivilompolo. Juhlavuoden aikana tavataan kaikki Veljesliiton jäsenet eli sotainvalidit sekä heidän leskensä ja puolisonsa. Elokuussa 2017 sotainvalideja oli elossa 2 200 ja puolisojäseniä 8000. Heidän tukenaan eri puolilla Suomea toimii  18 sotainvalidipiiriä, Ruotsissa yksi piiri.  Pohjois-Savon piirin puheenjohtajana  palvelee Heikki Lahtela, toiminnanjohtajana Katariina Kuurola. Piirin toimialueeseen kuuluvat Iisalmi, Juankoski, Kaavi,  Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Maaninka, Muuruvesi,  Nilsiä, Pielavesi, Pyhäjärvi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varpaisjärvi, Vehmersalmi,  Vesanto ja Vieremä. Iisalmen Seudun Sotainvalideja edustaa piirihallituksessa ja sen työvaliokunnassa Petri Kauppinen.
Veljeä ei jätetä -kampanja on osa Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlavuoden ohjelmaa 2017. Veljesliiton jäsenet ovat saaneet ja saavat tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion lämpimän yhteisen  kirjeen, jossa presidenttipari kiittää  sotainvalidien periksi ei anneta -asennetta sekä puolisoiden merkittävää  tukea.  Iisalmella ja Ylä-Savossa tavoitteena on ollut ja on  luovuttaa presidenttiparin kirje jokaiselle jäsenelle  henkilökohtaisesti, lukea tervehdys  ääneen ja luovuttaa veteraanille  lisäksi kannenavaaja, joka on tehty yhteistyössä apuvälinevalmistaja Respecta Oy:n ja kotimaisen muovivalmistajan Priotec Oy:n kanssa.
Iisalmen Seudun Sotainvalidiyhdistys on perustettu ensimmäisen kerran  Iisalmen Työväentalossa elokuun 25 päivänä 1940. Vuosikokous on pidetty Iisalmen Seurahuoneella tammikuun 19 päivänä 1941. Jatkosodan vuoksi yhdistyksen rekisteröinti on jäänyt tekemättä, minkä vuoksi yhdistys on perustettu uudelleen   syyskuun 13 päivänä 1942. Osasto on merkitty yhdistysrekisteriin lokakuun 15 päivänä 1942. Yhdistyksen nimi on Sotainvalidien Veljesliiton Iisalmen Seudun Sotainvalidit ry, jota kutsutaan osastoksi ja sen kotipaikka Iisalmen kaupunki. ”Osaston tarkoituksena on Sotainvalidien Veljesliitto – Krigsinvalidernas Brödraförbund ry:n ja liiton Pohjois-Savon piiri ry:n jäsenosastona ylläpitää sotainvalidien keskuudessa isänmaallista yhteishenkeä ja luottamusta tulevaisuuteen sekä luoda edellytykset jäsentensä ja heidän puolisoidensa ja leskiensä tarkoituksenmukaiselle huollolle.”
”Osasto voi johtokunnan päätöksellä hyväksyä varsinaisiksi jäsenikseen ne Iisalmen ja Ylä-Savon alueella asuvat henkilöt, joille sodan tai sotatoimien tahi niihin rinnastettavien olosuhteiden aiheuttaman vamman tai sairauden johdosta on vahvistettu sotilasvammalain mukainen työkyvyttömyysaste riippumatta sen suuruudesta.” Osaston asioita hoitaa sen lainmukaisena hallituksena johtokunta, johon nykyisin kuuluvat tämän kirjoittaja puheenjohtajana, varapuheenjohtaja Petri Kauppinen ,  Lauri Laajalahti, joka on sotainvalidi, Saimi Huttunen ja Pirjo Läksy, jotka ovat sotainvalidien leskiä ,  Anna-Maija Kuosmanen, Marjaana Kuosmanen ja Jarkko Kallio.  Osaston sihteeri on Taija Hakkarainen  sotainva@meili.fi ,  Sotilaskatu 4, 74100 Iisalmi.
Sotainvalidien Veljesliiton 75 -vuotisjuhlajulkaisussa ”Apua ja työtä – Sotainvalidien Veljesliiton avustajatoiminta” ( Vesa-Pekka Jäntti, Keuruu 2007 ) on haastateltu myös osastomme johtokunnan jäseniä Anna-Maija Kuosmasta ja Marjaana Kuosmasta, sotainvalidien avustajatoiminnan uranuurtajia. Vuonna 1991 ”Iisalmessa käynnistettiin yhdessä paikallisen työvoimatoimiston kanssa valtion työllistämispalveluna niin kutsuttu kotiapurengas, jossa yhdellä työllistettävällä oli tietty määrä sotainvaliditalouksia, joita hän kiersi työvuorolistan mukaisesti”. Tuohon aikaan osaston  puheenjohtajana toimi sotainvalidi  Eelis Raatikainen ( 1924 – 1996 ); Iisalmen työvoimatoimiston johtaja oli Jaakko Hynynen.  ”Vuosina 1992 – 1997 työllistettiin 98 pitkäaikaistyötöntä, jotka toivat apua yli sataan sotainvaliditalouteen.” Suomi 100 -juhlavuonna  osaston avustajatoiminnassa  on 102 taloutta, henkilöstöä 7, toimistonhoitaja ja 6 avustajaa. Osasto viettää 75 -vuotisjuhlavuottaan 2017  sotainvalidityön merkeissä.