Vesien maassa 2

Valtiomies ja itsenäisen Vietnamin perustaja Ho Chi Minh vietti useita vuosia ulkomailla, opiskellen,  erilaisissa töissä, havaintoja tehden, Ranskassa, Englannissa, Yhdysvalloissa, Neuvostoliitossa, Kiinassa ja Hongkongissa. Kun hän vuonna 1941 kotiutui, hän perusti Vietnamin itsenäisyysliiton,  vapauttaakseen maansa Ranskan siirtomaaisännyydestä ja poistaakseen nälän ja lukutaidottomuuden ( Ho Chi Minh, From Childhood to president of Viet Nam, Hanoi 2015 ). Ho Chi Minhin balsamoitu ruumis lepää Hanoissa mausoleumissa, joka on kuin temppeli. Lasiarkun ohi kulkee vuosittain miljoonia hiljaisia ihmisiä. Mausoleumin vartijat ovat kunnostautuneita sotilaita.
Keski-Vietnamin kolme maakuntaa kehittävät matkailuaan yhteistyössä, lähtien messuille Hanoihin, Saigoniin, Saksaan ja Japaniin. Yhteistyön ajatus on hyvin kiteytetty: ”Kolme aluetta, yksi määränpää, yksi matkakohde.” ( Guide, Travel News, Hanoi 2016 ). Vietnamissa entisöidään muinaisia temppeleitä ja muita vanhoja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita muistoja matkailukohteiksi. Töitä rahoittavat monet valtiot, säätiöt ja  suuret ulkolaiset yritykset, kuten  eteläkorealainen Samsung Group. Suomen valtio on tukenut Hanoin Etnistä museota. Vietnamissa on tunnistettu yli 50 vähemmistökansaa. Hanoissa Ho Chi Minhin yliopistossa matkailuoppaan opinnot kestävät viisi vuotta.
Saigonin kaduilla pärisevä ja tyytyttävä miljoonien mopojen liikenne on epätodellinen näky, uskomaton elämys. On Hondaa, Yamahaa ja muuta merkkiä. Mopedisteilla on kypärä päässä, monilla hengityssuojain. Mopossa istuu 2-3 ihmistä, lapsi usein keskellä. Mopossa saattaa kulkea myös kokonainen pieni kauppa  tai muu omaisuus. Maria Widell opasti: ”Heillä on kylkiaisti kuten parvikaloilla. Varokaa mopojen kuumia pakoputkia. Älkää juosko kadun yli älkääkä  ottako askelta taaksepäin.” Saigonissa Mekong Quilts -kaupassa,  katuosoitteessa 68 Le Loi, on myytävänä naisten tekemiä aitoja käsitöitä. Suosittelen tuliaisiksi. Laadukkaita tuotteita myydään Mekongin alueen naisten ja yritysten hyväksi. Non-profit ( ei voittoa ) -yritys on nimeltään Mekong Quilts Organisation www.mekong-quilts.org  Quilt on suomeksi sängynpeite, joka on  varmaankin ollut Mekong -naisten ensimmäinen käsityö.
Maaseudulla mopon kyydissä koreissa kulkee myös vasikoita, porsaita ja ankkoja. Riisi viihtyy makeassa vedessä. Paikasta riippuen saadaan 2-3  satoa vuodessa. Riisinviljely on raskasta käsityötä. Pelloilla nähdään riisihattuista väkeä  sekä ankkoja, puhveleita ja lehmiä. Hautausmaat, jotka perinteiseen  tapaan sijaitsevat aivan riisipeltojen liepeillä, ovat kuin pieniä kyliä. Surun  väri on  valkoinen.