Vesien maassa 3

Suomelle Vietnamin tasavalta on ollut tärkeä kehitysyhteistyömaa. Yhteistyötä on tehty satamahankkeissa, metsätaloudessa, maaseudun kehittämisessä ja kaupunkien vesihuollossa, terveellisen ympäristön edistämisessä ja monissa muissa sanitaatiohankkeissa. ”Suomalainen vesi” on käsite Hanoin ja Haiphongin kaupungeissa. Suomen suurlähetystö palvelee Hanoissa, Lotte Center, 24. kerros.  Ilman muuta Vietnamin markkina on suomalaisille yrityksille tutkimisen arvoinen mahdollisuus. Vietnamille tärkeitä kauppakumppaneita näyttävät olevan Yhdysvallat, Etelä-Korea, Japani, Singapore, Australia, Taiwan ja Venäjä. Erityisesti Japani ja Etelä-Korea investoivat Vietnamin liikenneyhteyksien parantamiseen. Tiemaksuilla rahoitetaan maanteiden parantamista. Vietnamissa energian lähteitä ovat vesi, tuuli, öljy ja maakaasu. Kauppa ja yksityinen yritystoiminta kasvavat. Kolhooseja ei enää ole. Maatalousmaa on pääosin yksityisessä omistuksessa. Agribank mainostaa näkyvästi.
Saigon tarkoittaa ”kapokkipuumetsää”. Saigonissa on jo pilvenpiirtäjiä. Miljoonakaupungissa kaikki mahdollinen tila otetaan nopeasti ja tehokkaasti käyttöön. Katujen varsilla toimivat lukemattomat pikkukaupat ja mopokorjaamot ovat levittäytyneet kaduille. Pasteur -kadulla on entisten katulasten ylläpitämä ravintola. Suurin mainos keskellä Saigonia taitaa olla Starbucks -kahvilaketjun mainos, mutta läsnä ovat myös Samsung, Heineken, Nokia… Vietnamin punakeltaisten värien ja lippujen lomassa.
Vietnamissa valmistaudutaan kuumeisesti vuoden suurimpaan juhlaan, maanantaina 8.2. alkavaan kuukalenterin mukaiseen Uuteen Vuoteen. -A Happy New Year! otettiin iloisesti vastaan. Vuohen vuosi vaihtuu Apinan vuoteen. Velat yritetään maksaa pois. Paikkoja maalataan, korjaillaan  ja siivotaan. Ketkä vain suinkin töistään pääsevät, matkustavat kahden viikon lomalle kotiseuduilleen. Heitellään riisiä, käydään temppeleissä ja haudoilla. Esi-isät kutsutaan juhliin. Maria  Widell: ”Esi-isille viedään lahjoja. Suositaan  punaisia hedelmiä ja keltaisia kukkia.”