Vesien maassa

Perjantaina tammikuun 22 päivänä kuuntelimme Radio Sandelsia ja kuulimme , kuinka Teva Glad haastatteli Petri Kauppista 50 -vuotissyntymäpäivän johdosta – kello 19 paikallista aikaa Indokiinassa, Vietnamin tasavallassa, Hoi Anin kaupungissa. Hyvin kuului.  Vietnamissa on 93 miljoonaa asukasta.  Pääkaupungissa Hanoissa on 7,5 miljoonaa asukasta, Ho Chi Minhin kaupungissa eli entisessä Saigonissa 10 miljoonaa.  Vietnam on ”vesien maa”, ”vesi on Vietnamia”; Hanoin kaupungissa on useita järviä, Vietnamissa on rantaa yli 3 000 kilometriä, jokia 4 000 kilometriä. Kiinan meri on vietnamilaisille ”Eastern Sea” eli Itämeri.  Hanoi markkinoi itseään Veden kaupunkina ( Vietnam Economic Times, january 2016 ). Oppaamme  Maria Widellin mukaan ”nainen hallitsee perheissä taloutta, mies tuo palkkansa vaimolleen”. Vesien maa  on myös  naisen maa.
Vietnamin seteleissä on vain itsenäisen Vietnamin tasavallan perustajan Ho Chi Minhin    ( 1890-1969 ) kuva. Yksi euro on 20 000 dongia. Seteleiden toisella puolella kuvataan maan hienoa vanhaa kulttuuria, rakentamista, teollisuutta sekä energiaa,  luontoa, matkailua ja perinteisiä elinkeinoja, kuten maa-ja metsätaloutta ja kalastusta.  Kolikoita ei ole ollut käytössä moniin vuosiin. Vietnamissa on enemmän kuin seitsemän ihmettä; väestön tyyneys ja hymyt, tuhatvuotinen vesinukketeatteri, utuinen Halonginlahti merestä nousevine  dolomiitti-ja kalkkikivisaarineen sekä Vietkong-sissien  kaivama satoja kilometrejä pitkä maanalainen tunneliverkosto, joissa turisti juuri ja juuri mahtuu tunnelioppaiden valvonnassa konttaamaan. Vietnam on taloustiikeri, talous kasvaa 7% vuodessa. Väestöstä alle 15-vuotiaita on 25%.  Vietnamissa kunnioitetaan esi-isiä. Lapset ovat ”kultaakin kalliimpia”. Lasten toiveammatteja  ovat lääkäri, opettaja,  poliisi, muotisuunnittelija ja johtaja ( Viet Nam  News ).
Vietnamin lipun  värit punainen ja keltainen ovat onnen, menestyksen ja vallan värit. Ranskalaisille Saigon  oli Idän Pariisi. Kaduilla  huristelee 10 miljoonaa mopoa.