Natsien vainoissa kuoli toisessa maailmansodassa 6 miljoonaa juutalaista, joista lapsia oli 1, 5 miljoonaa. Jerusalemissa on holokaustin juutalaisille uhreille vuonna 1953 perustettu Israelin virallinen muistopaikka, nimeltään Yad Vashem. Nimen taustalla on Jesajan luku 56, jae 5 : ”Heille minä annan huoneessani ja muurieni sisällä muistomerkin ja nimen, joka on poikia ja tyttäriä parempi; minä annan heille iankaikkisen nimen, joka ei häviä.” Museo on saanut Italiasta lahjoituksena ihmisten hiuksista tehtyjä ryijyjä. Pimeäää lasten muistosalia valaisee viisi palavaa kynttilää, jotka tuikkivat peileissä tuhansina ja taas tuhansina kynttilöinä.
Auschwitsin keskitysleiri Etelä-Puolassa vapautettiin tammikuun 27 päivänä vuonna 1945. Vapautumisen päivä 27. tammikuuta on ”Vainojen uhrien muistopäivä”. Lauantaina 5.2.1994 puolisoni ja minä olimme aamukävelyllä Israelissa , Eilatin kaupungissa, Punaisenmeren rannalla. Kello 9.15 kysyimme vanhalta harmaatukkaiselta rouvalta englanniksi, ”onko tämä synagooga”. Hän vastasi saksaksi, että se on synagooga ja että se aukeaa kello 10 – Eivät päästä teitä sisään, hän lisäsi. Hän kertoi 13 -vuotiaan pojanpoikansa pääsevän kohta ripille. Rouvan poika ajoi samassa autolla paikalle. Tytär kuului asuvan synagoogan vieressä. Rouva kertoi olevansa tsekki ja asuvansa Haifan satamakaupungissa, Karmelin vuoren juurella. Hän oli pelastunut Auschwitsin keskitysleiriltä. Hän näytti numeroita käsivarressaan. Kun pyysin häntä kirjoittamaan jotain matkapäiväkirjaani, hän vastasi, että ei voi kirjoittaa sapattina. Puristimme hänen käsiään ja hän puristi liikuttuen meidän käsiämme.
Aaro Heikkinen
Miksi Auschwitzin annettiin toimia keväästä 1944 tammikuuhun 1945, vaikka liittoutuneet, lähinnä Yhdysvaltain ilmavoimat, olisivat vallatun Italian lentokentiltä lähtien voineet tuhota leirivankien kuljetuksiin käytetyt alueen rautatiet ja sillat?
Juutalaisyhteisöt pyysivät tätä Pentagonilta, jonka operatiivinen osasto vastasi 26.7.1944: ”Ehdotus ei ole toteuttamiskelpoinen , koska se merkitsee, että ratkaiseviin taisteluihin käyneet joukkomme menettäisivät osan tarvitsemastaan ilmatuesta”.
Amerikkalaiset pommittivat useaan otteeseen Auschwitzin alueella sijaitsevia öljynjalostamoita ja teollisuusalueita, ja viimeisen kerran 26.12.1944, jolloin kuljetukset leireihin olivat vielä käynnissä.
Historiantutkija David Wymanin mukaan sekä Yhdysvallat että Iso-Britannia tiesivät juutalaisten joukkomurhista, mutta pyrkivät estämään tiedon leviämisen omien kansalaistensa keskuuteen, koska se olisi saattanut johtaa vaatimuksiin pelastustoimista, mikä taas olisi saattanut aiheuttaa juutalaisten joukkomuuton näihin maihin ja sitä ne eivät halunneet.
Lähde: Sven Lindqvist: Pommien vuosista – Nyt sinä kuolit. 2000.
Vuonna 1948 Valtiollisen poliisin entistä päällikköä Arno Anthonia kohtaan käydyssä oikeudenkäynnissä jatkosodan aikaan Rangellin hallituksen ministerinä toiminut Väinö Tanner kertoi Suomen hallituksen tienneen jo vuonna 1942 Saksan juutalaisia vastaan kohdistamista systemaattisista vainoista.
Lähde: Markku Jokisipilä ja Janne Könönen: Kolmannen valtakunnan vieraat. Suomi Hitlerin Saksan vaikutuspiirissä 1933-1944. 2013.
Auschwitzissa ja muilla leireillä tuhottiin juutalaisten lisäksi slaaveja, kommunisteja, sosialidemokraatteja, mielisairaita, romaneja, Jehovan todistajia, homoseksuaaleja ja muita ei-arjalaisiksi luokitelltuja ihmisryhmiä.