Yhdistyneet kansakunnat eli YK perustettiin San Franciscossa 24.10.1945. Perustamispäivää 24.10. vietetään kansainvälisenä YK :n päivänä. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. Suomesta tuli YK:n jäsenmaa 14.12.1955. Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri on nykyisin eteläkorealainen Ban Ki-moon.
Monet suomalaiset ovat palvelleet ansiokkaasti korkeissa YK -tehtävissä. Yksi heistä on Viipurissa juhannusviikolla 1937 syntynyt Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, Suomen tasavallan presidentti vuosina 1994-2000. Martti Ahtisaari on toiminut Yhdistyneiden kansakuntien apulaispääsihteerinä ja alipääsihteerinä sekä pääsihteerin erityisedustajana Namibiassa ja erityislähettiläänä Kosovon rauhanneuvotteluissa. Nobel -komitea myönsi Martti Ahtisaarelle Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008 eli 200 vuotta Koljonvirran taistelujen jälkeen.
Kun presidentti Martti Ahtisaari vieraili Ylä-Savossa keskiviikkona 22.10.1997, matkan sisältöön vaikuttivat vieraamme omat toiveet . Teemoina olivat yläsavolainen kulttuurihistoria ja kestävän kehityksen ratkaisut avaimina maaseudun tulevaisuuteen. Iisalmella ohjelmassa olivat Evakkokeskus, Runnin terveyskylpylä ja PEMO -Runnin Luomutietokeskus ja luomujuustola, joka erityisesti kiinnosti presidenttiä. Kiuruvedellä kohteina olivat Hingunniemi, jossa presidentti näki oppilaiden hevoskatrilliesityksen, sekä Sermet Oy ja kiinteän biopolttoaineen laitokset.
Paluumatkalla Kiuruvedeltä Kuopion lentoasemalle presidentti seurueineen pysähtyi Koljonvirralla. Ruhtinas Dolgorukin muistomerkin luona kerroin Mansikkaniemen ja Koljonvirran alueen monikerroksisesta historiasta. Kerroin Venäjän keisarin Aleksanteri I:n hiljentymisestä 27.8.1819 englantilaismielisen suosikkinsa Mihail Petrovitsh Dolgorukin kaatumispaikalla. Ruhtinas Dolgoruki oli kaatunut Koljonvirran taistelussa 27.10.1808. Erityisteemana minulla oli Koljonvirran taistelujen kansainvälinen tausta ja ”Tilsitin kuriiri”. Dolgoruki oli palvellut keisarin kenraaliadjutanttina Tilsitissä kesällä 1807 Aleksanterin ja Ranskan Napoleonin huippukokouksessa . Aleksanteri oli 9.7.1807 määrännyt Dolgorukin kuriirina Pietariin kiidättämään sanomaa Tilsitin rauhasta.