Ylä-Savon Seuran arvokas 50 -vuotisjuhla oli lauantaina marraskuun 13 päivänä 2021 Helsingissä, vuonna 1910 valmistuneessa Vanhankaupungin Nuorisoseuran talossa Berghyddanissa, ”perinteisessä juhlapaikassa, idyllisessä ympäristössä Helsingin kaupungin syntysijoilla, Kellomäellä, lähellä Vantaanjoen suuta”.
Avaus- ja tervetuliaissanat puhui ”kerran varpaisjärveläinen, aina varpaisjärveläinen” Seuran puheenjohtaja Kaija Pulli, jonka tytär musiikin maisteri Erla Pulli vastasi hienosta kotiseutuhenkisestä musiikista. Toimittaja Maija Kauppinen ja rouva Kaija Pulli esittelivät kirjoittamansa Seuran 50 -vuotisjuhlakirjan nimeltään ”Mykyrokkoo ja kieljkiärylöetä”, Ylä-Savon Seura ry, Porvoo 2021 www.yla-savonseura.fi ”Kannen kuva: Vuonna 1972 yläsavolaisten mykyrokkailtaa vietettiin ravintola Fenniassa. Kunniavieraina olivat näyttelijä Mirjam Novero ja ohjaaja Edvin Laine. -Kuva:Lehtikuva.”
Maija Kauppinen kirjoittaa Lukijalle: ”Ylä-Savon seuran puheenjohtajat ovat vaihtuneet, samoin johtokunta, emännät ja isännät, jäsenistökin. Kuitenkin tavoitteet, jotka nuori kotipaikkaseura vuonna 1972 pöytäkirjoihinsa kirjasi, pätevät sen toimintaan edelleen, 50 vuotta myöhemmin. Yhä edelleen herkutellaan keväällä talkkunalla ja tirripaistilla, syksyllä mykyrokalla. Ja edelleen juhlien aluksi lauletaan Savolaisen laulu, usein jopa savoksi.”
Ylä-Savon Seuran kotipaikka on Helsinki. Seura on toiminut ja toimii aktiivisesti pääkaupunkiseudulle muuttaneiden yläsavolaisten ja entisen kotiseutunsa yhdyssiteenä ja yläsavolaisuuden edistäjänä. Pihlajanlehti -vaakunassa on yhdeksän lehteä, kuten 9 Ylä-Savon kuntaa. ”Keskellä virtaa vuolaana Koljonvirta, jousi on Savon vaakunasta, musta väri kuvastaa hiilen ja tervan polttoa, keltainen maakunnan viljavuutta.”
Ylä-Savon Seura on vuodesta 1979 alkaen kutsunut vuosittain 27 PIÄLLYSMIESTÄ. Tuorein Piällysmies on kirjailija SIRPA KÄHKÖNEN vuodelta 2019. ”Piällysmieheksi kutsutaan henkilö, joka on tehnyt merkittävää työtä joko valtakunnallisesti tai Ylä-Savossa sekä edistänyt kotiseutuaatetta ja osoittanut kotiseuturakkautta.” Kolme ensimmäistä Piällysmiestä olivat professori EDVIN LAINE, akateemikko JOONAS KOKKONEN ja presidentti URHO KEKKONEN.
PS: Otavan julkaisemassa ulkosuomalaisten runoantologiassa ”Juuret Suomessa” vuodelta 1991 on myös Anne Appelgrenin Ruotsista lähettämä runo, joka voisi kertoa myös pääkaupunkiseudulle muuttaneiden yläsavolaisten henkisestä yhteydestä rakkaille juurilleen:
– ”Luulin itseni / vapaaksi lähtemään, / vapaaksi unohtamaan. / JA kuitenkin – jäi pala itkua, / pala naurua, / jäi pala elämää. / KOSKAAN EMME LÄHTENEET KOKONAAN.”