Zachris eli Sakari Topelius 200

Sunnuntaina tammikuun 14 päivänä 2018 on  Zachariaksen nimipäivä. Se on myös ”Satusetä” Topeliuksen syntymäpäivä. Zacharias eli Zachris eli Sakari  Topelius syntyi Uudessakaarlepyyssä tammikuun 14 päivänä 1818. Hänen vanhempansa olivat Zacharias Topelius ja Catharina Sofia Calamnius.  Äiti oli vauraasta kauppiasperheestä. Isä oli lääkäri ja keräsi kansanrunoja ( Wikipedia ). Zachris Topeliuksen puoliso oli Maria Emilia Lindqvist ( 1821 – 1885 ). Avioparin lapsia olivat Toini, Aina, Eva, Rafael, Mikael ja Rosa, joista Rafael, Mikael ja Rosa kuolivat nuorina. Lapsista taidemaalari Eva Topelius – Acke oli sittemmin taidemaalari Venny Soldan – Brofeldtin ja kirjailija Juhani Ahon pitkäaikainen perheystävä.
Zachris Topelius oli kirjailija, runoilija, maantieteilijä, toimittaja, historioitsija, professori , Helsingin yliopiston rehtori ja pikkulintujen ystävä.  Keisari Aleksanteri II myönsi vuonna 1877  hänelle  Pyhän Annan ristin ja seuraavana vuonna valtioneuvoksen arvonimen.  Topeliuksen Sylvian lauluja ovat kesäpäivä Kangasalla ja Sylvian joululaulu, jonka sävelsi Iisalmen pappilan poika, vuonna 1828 syntynyt  kirjailija ja säveltäjä Karl Collan.
Topeliuksen historiallinen romaani ”Fältskärns berättelser” – Välskärin kertomuksia – kertoo suomalaisten Bertelsköldin ja Larssonin sukujen miesten,  naisten ja lasten  kohtaloista kuohuvassa sotien  Euroopassa kaudella 1631 – 1772.  Kertomukset on ruotsinkielestä  suomentanut kirjailija Juhani Aho.  Sipoon Koivuniemellä lokakuun 19 päivänä 1895 päivätyssä  esipuheessaan ”Suomalaisille lukijoille” Topelius kirjoittaa: ”Monta kieltä on Välskäri retkeillessään oppinut. Hän on puhunut suomea, ruotsia, tanskankieltä, saksaa, englantia, ranskaa ja venäjänkieltä. Nyt, kun hän tulee takaisin, tuntee hän itsensä onnelliseksi voidessaan puhua rakasta suomenkieltään niin kansanomaisesti, niin lämpimästi ja sointuvasti kuin ainoastaan Aho voi.” ( Välskärin kertomuksia. Kirjoittanut Z. Topelius. Suomentanut Juhani Aho. Ensimmäinen jakso. Kuvat piirtäneet Albert Edelfelt ja Carl Larsson.  Werner Söderström, Porvoo 1896 ).
Valtioneuvos Zachris Topelius kuoli Sipoossa Koivuniemen huvilassaan maaliskuun 12 päivänä 1898. Hänen siunaustilaisuutensa oli Helsingin Vanhassa kirkossa, jonka on suunnitellut saksalainen arkkitehti Johan Carl Ludvig Engel.  Puukirkko on vuodelta 1826, se kohoaa Vanhassa kirkkopuistossa, myös ”ruttopuistoksi” kutsutussa,  katuosoitteessa Lönnrotinkatu 6.  Venny ja Juhani Aho olivat läsnä Topeliuksen siunaustilaisuudessa. Rouva Aho piirsi hautajaisista luonnoksen muistikirjaansa. Teoksessaan Juhani Aho, Elämä ja teokset II, WSOY, 1951, kirjoittaa Antti J. Aho isänsä luottamustehtävästä: ”Aho Iisalmen kaupungin valtuuttamana ilmoitti kunnan päättäneen  perustaa runoilijan muistoksi rahaston varattomien kansakoululasten hyväksi.”
Iisalmen kaupungin maaliskuussa 1898 perustama rahasto Zachris Topeliuksen ”muistoksi ja stipendeiksi kansakoululaisille” oli 200 markkaa.  Sylvian joululaulun kirjoittaja  Z. Topelius lepää Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla.

Jätä kommentti

*