Mikä on Nilakkaa nätimpi nimi?

Pielavesi, Keitele, Tervo ja Vesanto eli niin sanotut Nilakan kunnat tekevät kuntaliitosselvityksen yhdessä, jos haussa oleva poikkeuslupa heltiää.
Pielaveden, Keiteleen, Tervon ja Vesannon eli niin sanottujen Nilakan kuntien yhteistyö on saanut jopa ministeritasolta varovaista kiitosta. Tosin liitoskunnan väkimäärä jäisi kauaksi 20 000:n rajapyykistä.
Mutta, mutta. Kuntanelikon asukasmäärä on yhteensä noin 11 000. Pielavedellä oli 60-luvun puolivälissä saman verran väkeä, ja silloin oli kaikki hyvin. Ainakin jos uskotaan vanhoja ja viisaita. Ja miksi ei uskottaisi? Uusi Nilakan kunta olisi siis asukasmäärältään juuri parahultainen.
Pieneksi jäävän väkimäärän lisäksi Nilakan kuntien liitosta on arvosteltu siitä, että liitoskunnalta puuttuu selkeä keskus.
Mutta tarvitaanko sitä oikeastaan?
Monessa kaupungissakin keskustasta tuntuu olevan pelkkä riesaa. Sitä on yritettävä väen vängällä pitää elävänä ja viihtyisänä, koska mielipidekyselyissä asukkaat kannattavat silmät kirkkaana pikkuputiikkeja ja henkilökohtaista palvelua.
Kyselytulokset eivät tietenkään näy millään tavalla ostokäyttäytymisessä. Tosielämässä porhalletaan ohiajotietä kaupungin laidan taakse jättimarkettiin. Asioinnin helppous ratkaisee.
Nilakan kunnan ainoa todellinen heikkous on sen nimi. Sekään ei ole alueen asukkaiden mielestä iso puute. Nilakka on komea, puhdasvetinen ja kalaisa järvi. Harmi kyllä muualla asuvien korvissa nimi kuulostaa niljakkaalta ja limaiselta. Parhaimmillaankin Nilakasta tulee mieleen silakka. Jotain muuta on siis keksittävä.
Mikään nykyisten kuntien nimistä ei tietenkään tule kysymykseenkään, koska muille tulisi paha mieli. Eikä mitään typerää tavu sieltä, toinen täältä -systeemiä. Pieterkeives, ei kiitos. Mutta miten olisi Muikkula? Muikut ovat hyviä ja täällä niitä on. Ja valokuvassakin näyttää hymyilevältä kun sanoo muikku.
Muikkulassa on vain yksi vika, joka saa toimittajan kämmenet hikoamaan. Jos sormi lipsahtaa iiltä pykälän alas ja oikealle, osuu ällään. Se ei tee kuntaimagolle hyvää.
Heli