Puuttuvia renkaita

Viihdetaiteilija Tuomari Nurmio laulaa biisissä Daytonin Apinajuttu: ”Seinien sisällä se oppi, että ihminen on kehittyvä kloppi.” Laulu juontaa juurensa Yhdysvalloissa vuonna 1925 käydystä oikeudenkäynnistä, jossa nuori opettaja John Scopes tuomittiin sakkoon tämän uhmattua kieltoa opettaa evoluutioteoriaa koulussa. Tämä vain johdantona pohdiskeluun, jossa edesmennyt metsuriystäväni väitti olevansa puuttuva rengas. Siis se tiedemiesten kiihkeästi etsimä välimuoto-otus ihmisen ja apinan väliltä. Mies tuki ajatuskulkuaan kertomalla isoisänsä tulleen Viitasaaren läntisiltä kyliltä puittamalla. Pakkohan tuo oli uskoa, kun niin vakuuttavasti puhui ja melkein selvistä päinkin.
Äskettäin pärähti tietoisuuteen tutkimustulos, että jopa 70 prosenttia ihostamme ja hiuksistamme on perimältään neandertalilaista. Ja nyt kun palauttelen mieleeni metsuriystäväni olemusta niin, voi hyvänen aika!
Washingtonin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että tämän päivän ihmiset, joiden juuret ovat Euroopassa tai Itä-Aasiassa, ovat geeneiltään nykyihmisen ja neandertalilaisten tilkkutäkkejä. Metsuriystäväni ei siis ollutkaan rengas, vaan tilkku. Noh, terminologinen ero.
Tutkimus väittää, että neandertalilaisuudelle oli ominaista heikko kommunikaatiokyky puheen avulla. Tämä teorian täytyy olla väärä, sillä ystäväni oli harvinaisen hyvä suustaan.
Se mikä on toistaiseksi epäonnistunut andropologeilta, onnistui kotimaiselta autonrenkaiden valmistajalta. Nokian Renkaat ei löytänyt, vaan kehitti puuttuvan renkaan.
Jos aprillipäivä olisi vähänkään lähempänä, niin en uskoisi uutista. Yhtiö nimittäin esitteli Ivalon testikeskuksessaan renkaan, jonka nastat saa esiin nappia painamalla. Renkaan mekaniikka on suuri salaisuus. Ellei olisi, niin veli kiinalainen jo kohta suoltaisi keksintöä alehintaan.
Niinköhän tässä on ympyrä sulkeutumassa ja alkamassa uuden, kumilta tuoksuvan Nokian kuoriutuminen maamme talousveturiksi?
Timo-Heikki