Bulbophyllum pictum, pieni orkidea

sdr

Pienikokoinen orkidea Bulbophyllum (syn Trias) pictum tuli minulle saksalaisesta puutarhasta tuossa muutama viikko sitten.  Orkidea tuli minulle kukkimattomana, joka tilanne yleensä netin kautta hankintojen kanssa onkin. Orkideahankintojen tärkein pointti, ainakin minulle, on itse kasvi ja sen kunto. Kukinta tulee sitten myöhemmin ja joskus jopa vasta useidenkin vuosien kuluttua.

Orkidea oli istutettu pieneen muoviseen ruukkuun ja sen kasvualusta osoittutui todella mielenkiintoiseksi, enkä ollut moiseen ennen törmännytkään. Nostin orkidean pois ruukustaan ja tuin sen erikoisen ja helposti hajoavan kasvualustan ympäriinsä villalangalla ja siitähän kehittyikin sitten oikein sievä asetelma.

cof

Kasvualustan ulommainen kerros on kookosta. Pintaansa kookos on saanut ajan ollen sammalen, josta myös pidin. En tiedä purkamatta mitä kookoksen sisällä on, mutta koska kasvi voi hyvin niin annan kasvualustan olla koskematta. Tavallisesti vaihdan hetimmiten uusien orkideoitten kasvualustan, mutta tämän orkidean kohdalla tein poikkeuksen. Upotin asetelman kuitenkin vähäksi aikaa vahvasti mäntysuovalla terästettyyn veteen (ötökkävaaran vuoksi) ja huuhtelin sitten haalealla vedellä mäntysuovan pois. En halunnut rikkoa tätä asetelmaa, koska sen pinnalla ja pohjassa oli nähtävillä eläviä juuria ja arvelin juurten katkeilevan jos sen hajotan.

Pidän orkidean jonkin aikaa normaalissa huoneilmassa ja tarkkailen sen kehitystä. Myöhemmin orkidea päätyy isoon lasikkoon elelemään, sillä siellä minulla on tarjota orkidealle riittävän kostea ilmasto.

Saksalaisesta puutarhasta tuli samalla kertaa muitakin mielenkiintoisesti kasvamaan aseteltuja orkideoita. Esimerkiksi alakuvassa oikealla oleva litteä puupalikka, jonka puulaji ei ole tiedossani, on hieno vaihtoehto. Se näyttää mukavalta ja juuret ovat siinä todella tiukasti kiinnittyneinä. Laitoin samalle puupalikalle myös toisen pienikokoisen orkidean, joka näyttää siinä myös viihtyvän. Tämä puu imee hyvin sumutusveden ja orkideoitten juuret saavat siten hyvin käytettyä sumustuskosteuden hyväkseen.

mde